Митничари задържаха над 1 млн. долара контрабандна валута

Опит за контрабанда на 1.07 млн. долара е бил разкрит на КПП „Капитан Андреево” от тамошни митничари, съобщи директорът на агенция „”Митници” Асен Асенов в понеделник на контролния пункт.  

Според Асенов задържаното количество е най-големият разкрит в страната опит за контрабанда на валута в последните 15 години.

Парите са били открити в петък към 14.00 ч. в два тайника зад задната броня на лека кола фолксваген „Венто”, зад волана на която бил 42-годишен мъж от Плевен. Колата имала и друг тайник, който бил празен. Парите били в 37 пакета в банкноти по 100 долара. Установено е, че те са от продажбата на контрабандно изнасяни от Турция за Западна Европа златни накити. Заедно с парите са открити и 163 грама златни украшения.

При преминаването през пункта "Капитан Андреево" плевенчанинът заявил, че пътува към Истанбул и декларирал четири хиляди долара. По-късно отрекъл да знае за съществуването на другата валута.

Установено е, че в канала за пренос на валута участвали няколко души. Някои от тях вече имат присъди за контрабанда на злато. Членовете на групата са пътували в Западна Европа, а задържаният - в Турция.

Същевременно директорът на ГДБОП комисар Кирил Георгиев съобщи също на Капитан Андреево, че в неделя на летище София, е заловен над 2 килограма кокаин с високо качество и чистота. Наркотикът бил пренасян 46-годишна българка, която пристигала с полет от Латинска Америка.

Очевидно става дума за трафик на кокаин от Южна Америка през Западна Европа за България, обясни комисар Георгиев. Заловеното количество може да стигне за 3 хиляди дози, които по цени на пазара на дрога у нас струват общо над 400 хил. лв.

Споделяне

Още от България