Митнически декларации ще се подават и по Интернет

От догодина митнически декларации ще могат да се подават по Интернет, съобщи зам.-директорът на агенция "Митници" Георги Григоров на семинар в Сандански.

Очаква се това да стане след края на първото тримесечие на 2005 г., когато ще стартира пилотен проект по новата система на приемане на декларациите.

Първоначално услугата ще е достъпна за големите фирми. 2-3 минути след подаването на информацията ще бъде получаван отговор дали митническата декларация е попълнена правилно, или има нарушения, които трябва да бъдат отстранени, обясни зам.-директорът на митниците. След това представител на фирмата ще отива на митническия пункт, за да обработи разпечатка на декларацията.

Към края на 2005 г. се предвижда да бъде разработено и приложение на услугата за малките фирми, които също да могат да подават декларации през Интернет.

От лятото на 2003 г. досега са образувани 140 дознания за митнически нарушения, съобщи Румен Данев, директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване". От тях 23 са с мнение за съд, от които 14 са завършили с осъдителни присъди.

92 от образуваните дознания са били спрени, 28 са прекратени, 8 са преобразувани в други производства, а 59 са в процес на производство.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?