Млад бежанец почина на опашка пред бюро за регистрация на бежанци в Берлин

Опашката пред Лагесо - берлинския център за регистрация на кандидати за убежище

Двайсет и четири годишен мъж почина в Берлин, след като чакал няколко дни наред на опашка край бюро за регистриране и настаняване на бежанци, предаде ДПА, цитирайки доброволческа група.

Член на групата "Мойбит хилфт" веднага повикал "Бърза помощ", след като на младия мъж му прилошало и го втресло. По пътя за болницата обаче младежът починал, съобщи говорителка на групата.

Отделът по здравеопазване и социални въпроси на Бундесрата /горната камара на германския парламент/ обеща щателно разследване на случая. Не е ясно дали дългото чакане в Лагесо - съкращение за берлинския център за регистрация на кандидати за убежище, станал печално известен с бюрокрацията и хаоса в обработката на бежанския наплив - е причина за смъртта на мъжа. Според доброволеца, опитал се да окаже помощ, мъжът не е имал възможност да бъде прегледан от лекар.

Полицията не съобщава подробности за идентичността на починалия. Според Франс прес той е сирийски бежанец и е починал от сърдечна криза. Според говорителката на "Мойбит хилфт" младежът не е имал никакъв подслон, нито средства, нито купони за храна. Предната нощ той е бил поканен от доброволеца да спи у тях.

АФП припомня, че в Берлин има сняг и е студено. Мъжът се простудил, а след цял ден на студа простудата бързо прераснала в пневмония. Виждайки, че състоянието му се влошава, доброволецът повикал "Бърза помощ", но в линейката младият бежанец получил сърдечна криза и починал.

Още преди този трагичен случай сенатският отдел се бе оплакал от напрежение в работата на центъра поради заболявания на персонала. В немския печат неведнъж се появяваха снимки с огромните опашки пред Лагесо, които предизвикваха широко обществено възмущение.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?