Младежи запалиха автобуси в Париж

Младежи запалиха автобуси в Париж

Група младежи запалиха три автобуса в покрайнините на Париж в навечерието на първата годишнина от масовите безредици в предградията на големи френски градове, предадоха в четвъртък световните агенции.

В предградието Нантер, югозападно от френската столица, няколко маскирани младежи се качили в автобус и го запалили, като 10-те пътници, които били вътре, успели да избягнат. Няма жертви и пострадали.

При подобен инцидент в източната част на града нападател заплашил шофьор на автобус с оръжие, докато други младежи заставили пътниците да слязат и подпалили превозното средство.

В град Монтрьо близо до столицата десет нападатели, петима от които имали пистолети, нахлули в автобус, изгонили пътниците и го запалили.

В неделя автобус бе нападнат посред бял ден, а през последните седмици младежи от различни етноси няколко пъти организирано са нападали силите на реда, отбелязва Ройтерс. 

Според полицията  проявите на насилие преди утрешната годишнина от безредиците зачестяват.

В края на октомври миналата година разгневени младежи, главно от имигрантски семейства, палиха коли и рушаха магазини в продължение на три седмици.  Протестът им бе представен като следствие от бедността и дискриминацията.

Министърът на отбраната г-жа Мишел Алио-Мари, заяви, че вандалите проявяват "желание да убиват", но призна, че хората, заплашени от безработица и живеещи в пренаселени жилища, трудно намират мястото си в обществото.

Френският премиер Доминик дьо Вилпен коментира, че е необходима незабавна реакция на събитията от последните дни, като обеща арести.

Междувременно в сряда няколко хиляди младежи, главно от Северноафрикански произход, се събраха на демонстрация пред френския парламент, след което връчиха списък с оплаквания на правителството.

Те настояват за по-активни действия срещу дискриминацията, както и за повече работни места и програми за обучение на младите хора.

“Много хора не вярват на това, което правим. Те не разбират нашия потенциал,” каза един от демонстрантите пред Асошиейтед прес, допълвайки, че рискът от насилие съществува, но това се отнася и за надеждата ситуацията да се промени към по-добро.

Споделяне

Още от Свят