Младежите да "откупуват" ходенето си в казарма, обмисляли в МО

Младежите, които не желаят да ходят в казарма, да могат да "се откупуват" и да не отслужват наборна служба. Това била една от мерките, обсъждани от Министерството на отбраната, за преодоляване на проблема с ограничаването на наборните места по време на преходния период към професионалната армия, съобщиха днес депутати от управляващото мнозинство. От БСП вече са предупредили, че ще атакуват всякакви опити за въвеждане на подобен принцип, защото от него ще могат да се възползват само децата на по-заможни семейства.

Квотата за наборници ще намалява с всяка изминала година до пълната професионализация на армията. В същото време обаче в МО все още нямат ясна визия по какъв принцип ще бъде определяно кои неотслужили да ходят в казармата и кои не.

За разрешаване на този проблем вчера, на конференция, организирана от фондация "Отворено общество" и Института за евроатлантическа сигурност, ген. Аню Ангелов предложи наборниците да бъдат набирани по т.нар. "лотариен принцип" - чрез теглене на компютърен жребий. Министърът на отбраната Николай Свинаров каза, че този способ е бил обсъждан във ведомството. Заместничката му Соня Янкулова обаче обясни, че е немислимо да се въведе. "Няма начин да се обясни на родителите защо нечие дете трябва да ходи в казармата, а друго - не", каза тя.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?