Младежите не познават трудовите си права

Младежите масово не познават трудовите си права, показват резултатите от проучване на “Алфа ресърч”, обявени в сряда по време на форум за младежката заетост, организиран от Пенсионно-осигурителна компания “Доверие”.

Изследването е направено през миналия ноември сред младежи на възраст между 16 и 26 години.

Почти половината от студентите, които някога са работели, не са имали сключен трудов договор.

Основните причини за липса на трудов договор са свързани с временния характер на заетостта. Повечето анкетирани посочват, че не могат да работят с договор, тъй като все още учат и това би ограничило възможността им за бърза смяна на работата. Най-рядко работодателите сключват трудов договор с работещите ученици, тъй като заетостта при тях обикновено е временна, сочи изследването.

Най-голямо значение при намирането на работа има заплащането, задълженията и работното време. Подписването на трудов договор и осигуряването върху реалните доходи най-малко вълнуват младежите.

Около една пета от младежите, които имат постоянна работа – не само през ваканцията, но и през учебната година,  се трудят по специалността. При временно заетите най-често се търси “каква да е работа”.

Според проучването всеки пети студент у нас работи по време на учебната година, а при учениците делът на работещите е 11 на сто.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?