Много ни пречи липсата на нормални банкови и застрахователни връзки с Русия

Много ни пречи липсата на нормални банкови и застрахователни връзки с Русия

Липсата на нормални банкови и застрахователни отношения между България и Русия са сред основните пречки за активизиране на сътрудничеството между деловите среди на двете държави, заяви новоназначеният посланик на България в Русия Пламен Грозданов в сряда на среща с представители на бизнеса, цитиран от БТА. Срещата беше организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според дипломата друг проблем в икономическите ни отношения с Русия е отрицателното търговско салдо за България. Стокообменът между двете държави е около 3 милиарда долара, като българският износ е само за 125 милиона долара, останалото е внос, главно на енергийни ресурси.

Посланикът посочи необходимостта от модернизация на формите на общуване с руските партньори, което ще зависи и от активността на българския бизнес.

България има възможност да се включи в мащабни регионални проекти в Русия, като поддоставчик или изпълнител, каза Грозданов. В България има и доста свободен капитал, както и желание на български фирми да инвестират в Русия.

Друга възможност за сътрудничество е изграждането на съвместни предприятия на територията на България, които да произвеждат за нашия и руския пазари или за трети страни.

Българската индустрия има шанс да се включи и във възобновяването на доставките за оборудване на нефтената индустрия на Русия. Преди години 90% от оборудването в този бранш е било от българската промишленост, припомни дипломатът.

Виното, продукти на фармацията, козметиката и текстилът продължават да са атрактивни за руския потребител. Същевременно винопроизводителите и производителите на текстил изпитват проблеми със сертифицирането на стоките за руския пазар.

По данни на българския дипломат за 2006 г. очакваният ръст на руски туристи ще е 20-25%, като голяма част от руските гости са заможни туристи.

Националният борд по туризъм предложи да се разкрие туристическо представителство на България в Русия. До края на годината се очаква българското посолство да издаде около 200 хиляди визи на руснаци, каза още българският дипломат.

Новоназначеният посланик припомни, че има политическа воля за разрешаване на проблемите в областта на енергетиката между двете държави.

Има възможност за модернизация на Промишления център на България в Москва и на търговското ни представителство там от страна на българския бизнес срещу договори за дългосрочен наем, каза още дипломатът.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?