Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мнозинството в ЕС: Фондовете само за страни, които спазват върховенството на закона

9 коментара
Мнозинството в ЕС: Фондовете само за страни, които спазват върховенството на закона

Мнозинството граждани на ЕС смятат, че фондовете на съюза за възстановяване трябва да бъдат отпускани само на страни, които спазват върховенството на закона, показва проучване на Евробарометър, направено по поръчка на Европейския парламент.

Четирима от всеки петима респонденти (81%) заявяват, че ЕС следва да предоставя средства само на държавите членки, които зачитат принципите на правовата държава и демократичните ценности. За българите този процент е още по-висок – 85.

60 процента от европейците очакват проектите от програмата NextGenerationEU да помогнат на страната им да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. 41 процента от гражданите обаче поставят под въпрос способността на националните правителства да използват правилно средствата от фондовете за възстановяване. И в това отношение процентът при българите е по-висок – 49.

"Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Това проучване потвърждава, че преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни с тази позиция. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него", отбелязва по повод проучването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Прозрачност и ефективен контрол

Проучването на Евробарометър, публикувано в петък от Европейския парламент в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември, показва ясна обществена подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на средства в рамките на програмата NextGenerationEU.

Според проучването 53 процента от европейските граждани (60 процента за България) са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол, а други 32 процента (29 процента за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение. Само 8 процента от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение (делът им е същият за България). Това е позиция, споделяна от Европейския парламент, който понастоящем прави оценка на подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства ще бъдат използвани в съответствие с целите за екологосъобразност, цифровизация и устойчивост.

Гражданите оценяват положително въвеждането на плана на ЕС за възстановяване от 800 милиарда евро: трима от всеки петима граждани (60 процента) считат, че проектите в рамките на програмата NextGenerationEU ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус, като в България делът им е 69 процента. 59 процента от европейците (70 процента от българските респонденти) заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства. С оглед на това проучването показва също така, че 53 процента от европейските граждани (62 процента от българските респонденти) имат положителна представа за Европейския съюз, като едва 19 процента (18 процента за България) имат сравнително или много негативна нагласа.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. Докато средно 44 процента от гражданите на ЕС (41 процента за България) имат доверие в националните си правителства в това отношение, 41 процента от респондентите изразяват съмнения, като са налице значителни разлики в равнищата на доверие в отделните държави членки. За България делът на респондентите, които изразяват съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване е 49 процента.

Общественото мнение също така ясно подкрепя позицията, заета неотдавна от Европейския парламент в дебата относно необходимостта от обвързаност с условия за защита на европейския бюджет, както и контрол и прозрачност при изразходването на средствата.

Това е отразено в продължаващата подкрепа от страна на гражданите за зачитането на принципите на правовата държава като условие за предоставянето на средства от ЕС. Четирима от всеки петима граждани на ЕС (81 процента, като делът за България е 85 процента) са съгласни, че "ЕС следва да предоставя средства на държавите членки само при условие че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности". Резултатите от проучването показват еднакво високо равнище на подкрепа за тази позиция във всички държави членки на ЕС, със сравнително малко различия.

Промяна на политическите приоритети

Запитани кои въпроси Европейският парламент следва да заложи като свои политически приоритети, респондентите в ЕС посочват на първо място действията срещу изменението на климата, подкрепени от 43 процента от гражданите. Други приоритети, посочени от респондентите (които съответстват на приоритетите на Парламента за възстановяване след пандемията), са мерките за борба с бедността и социалното изключване (32 процента), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и борбата с тероризма (и двете по 31 процента). Здравеопазването, както и миграцията и предоставянето на убежище са на обща четвърта позиция, като всяка от тях е с дял от 27 процента.

Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47 процента), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43 процента), здравеопазването (40 процента), като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция (28 процента), последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26 процента).

Гражданите на Унгария (38 процента) и Полша (37 процента) поставят на едно от челните места приоритета "демокрация и върховенство на закона", като средно за ЕС този приоритет заема осмо място (19 процента), а в България - шесто място с дял от 22 процента.

Методология

"Експресното проучване на Евробарометър" е проведено за Европейския парламент от Ipsos European Public Affairs в периода между 17 и 25 август 2021 г., онлайн, с 26 459 респонденти на възраст 15 години и повече във всички 27 държави членки. Размерът на извадката по държави е 500 интервюта в Люксембург, Кипър и Малта и 1000 интервюта във всички останали държави от ЕС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kosta
  #9

  Демократичните "ценности" НЕ СА закон Те са политическа доктрина, налагана от малцинствата чрез пропаганда. Зад маската на законноста се прокарва политическа тирания

 2. В и К
  #8
  Отговор на коментар #3

  Златното правило е - у който е златото, той определя правилата! И ако нация от голтаци иска да определя правилата, тя трябва да забогатее. А за да забогатее, трябва да се научи на върховенство на закона. Чак тогава можем да раздаваме съображения в коя дупки трябвало да се работи човечеството!

 3. Горскио
  #7

  Мошеникът от Мадрид, разбира се. Извинявам се.

 4. Горскио
  #6

  Няма нищо общо между Полша и Унгария, от една страна, които са пример на правови държави и гротескната България под ръководството на Тиквата, а преди това на Мошеника от Банкя или Станишката/тройната коалиция. Да не забравяме, че Тиквата е продукт на Меркел и близката до Соорос фондация Контад Аденауер. Гешев също беше назначен за главен прокурор след съгласуване и одобрение от марионетното правителство във Вашингтон (с Цацаров отидоха на специално поклонение на Световния конгрес на Роотшилд в Ню Йорк)

 5. Kiril Kovatchev
  #5

  Да, така е. Угояването на криминални режими в източна европа с пари на западноевропейските данъкоплатци трябвя да спре. Охранените негодници стават нагли и зейват едни усти да си поглътнат донорите.

 6. QMTIKVA
  #4

  Правилно. Парите за държави като България, Полша и Унгария трябва незабавно да бъдат спрени, докато тези държави не променят конституция и закони, така че да отговарят на европейското законодателство неотлъчно и да спазват собствените си закони! ... И все пак ДПС, ГЕРБ, БСП, трябва да бъдат унищоцени!

 7. Горскио
  #3

  Има разлика в разбирането за върховенство на закона от обикновените европейци и от марионетната върхушка в Брюксел. За обикновените хора спазването на закона е да не се краде, да не се лъже, да не се вземат подкупи, да не се зарибяват децета с наркотици, да не се пропагандират сексуални извращения, да се пазят националните граници от имигранти, ... Брюкселската върхушка разбира под спазване на закона свободното разпространение на пропаганда за сексуални извращения, свободното разпространение на наркотици, свободния секс и убийствата на деца в утробите (т.нар. аборти по желание), затваряне на очите на властите към незаконната имиграция, особено от мюсюлманските страни...

 8. tibia
  #2

  Поредната стъкмистика, която не заслужава внимание, но България ще бъде тежко ударена, понеже у нас от май месец насам се нарушава безпардонно и Конституцията! Предполагам, че това е причината да не внасят Плана за възстановяване, а да натискат за актуализация! Някои самозабравили се лица забравиха, че сме член на ЕС!

 9. Sin
  #1

  Докато върховенството на закона в България е на шесто място, а хляба на първо, няма да има нито хляб, нито справедливост.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.