Мобилните оператори планират 1.1 трилиона долара инвестиции до 2025 г.

Мобилните оператори планират 1.1 трилиона долара инвестиции до 2025 г.

Общият обем инвестиции на операторите на мобилни мрежи в развитието на този отрасъл в световен мащаб до 2025 година ще бъде около 1.1 трилиона долара. Това обяви президентът на браншовата асоциация Джи Ес Ем Ей (GSMA) Джон Хофман, който взе онлайн участие в откриването на Световната конференция за управление на интернет 2020 в китайския град Учжън (източна провинция Чжъцзян), цитиран от агенция ТАСС в понеделник.

От целия размер на вложенията само около 18 процента ще отидат за развиитето на пето поколение мрежа 5G мрежи, посочи Хофман.

По думите му в идните пет години Китай, заедно със САЩ, Южна Корея, Япония и някои пазари в Европа, ще бъдат лидери в областта на комуникациите от пето поколение.

Вече в 47 държави са пуснати 106 мрежи от стандарта 5G - както мобилни, така и фиксирани. Около 7 процента от всички мобилни връзки в света, по данни на Джи Ес Ем Ей, в момента се осъществяват чрез новото поколение мрежи. Вече има над 200 5G устройства на пазара, добави президентът на асоциацията.

Световната конференция за управление на интернет продължава и във втоарник. Тази година чуждестранните експерти и длъжностни лица участват онлайн заради пандемията от коронавирус.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?