“Мобилтел”, “Глобул” и “Макс Телеком” поискаха още честоти от КРС

Телекомуникационните компании “Мобилтел”, “Глобул” и “Макс Телеком” поискаха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да им предостави допълнителен честотен ресурс в спектъра с обхват 900 MHz, съобщиха в понеделник трите компании.

Двата мобилни оператора мотивират искането си с бързите темпове, с които се увеличават абонатите им и нуждата от по-нататъшно развитие на мрежите. От “Мобилтел” съобщават, че техните абонати в момента наброяват 5 милиона души. От “Глобул” уточняват, че в края на септември са имали 3.7 милиона абонати.

Двата GSM – оператора съобщават, че ще използват допълнителния честотен ресурс за изграждане и поетапно преминаване на услугите към  UMTS – стандарт.

От “Глобул” коментират, че от публикувания през миналата седмица “Проект за регулаторна политика за управление на радиочестотния спектър за граждански нужди” на КРС се вижда, че е налице свободен ресурс в обхват 900 MHz. Освен това, Европейската комисия планира да се създадат условия, спектърът от 900 и от 1800 MHz да се използва за предоставяне както на GSM и UMTS услуги, така и за други съвместими технологии за предоставяне на глас, данни и мултимедия.

Телекомуникационната компания от ново поколение “Макс Телеком” на Красимир Стойчев също поиска свободни честоти в обхват 900 МHz. Тяхното заявление за свободните честоти е внесено в КРС още в края на миналата седмица. “Макс Телеком” осъществява далекосъобщителни услуги от вида “точка към много точки”. Има покритие в 10 български града и според данните на компанията, предоставя услугите си на 2.2 милиона души. Чрез свободния ресурс “Макс Телеком” планира да предоставя интегрирани WiMAX и GSM услуги и по този начин да стане четвъртият  мобилен оператор у нас.

Споделяне

Още от Бизнес