МОН организира състезания за решаване на тестове след 7 клас

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля идеята явилите се ученици на националното ниво на състезанията за решаване на тестове след седми клас да използват оценката си като вход към гимназиите. Това каза пред журналисти в петък образователният министър Даниел Вълчев.

Към момента проблемът с признаването на резултатите от състезанията има по-скоро юридически характер, обясни той, като допълни, че до две седмици ще стане ясно дали освобождаването от изпит ще е възможно.

По подобие на олимпиадите, състезанията за решаване на тестовете по българските език и литература (БЕЛ) и математика за кандидатстване след седми клас ще бъдат в три кръга – общински, регионален и национален.

На 17 февруари ще бъде състезанието по БЕЛ на общинско равнище, а на 18 февруари - по математика, областното ниво ще бъде съответно на 10 и 11 март, а на 21 и 22 април ще бъде Националният кръг.

Вълчев уточни, че от петък на интернет страницата на министерството са качени и примерни преразкази, каквито седмокласниците ще пишат на теста по БЕЛ.

Разработките, които са  писани от деца, са оценени за отлична, много добра, добра и средна оценка. Освен това родители и деца ще могат видят какви точки е получила всяка тема.

Споделяне

Още от България