МОН предвижда пълна електронизация на училищните документи до 2018 г.

МОН предвижда пълна електронизация на училищните документи до 2018 г.

До края на 2018 г. Министерството на образованието и науката предвижда въвеждането на единна електронна система, която да обединява цялата документация в училище, в това число електронни дневници и извинителни бележки. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

По повод търсенето на вариант за извиняване на отсъствията на учениците Стаматов коментира, че заедно с личните лекари искат да намерят най-приемливото решение. Наскоро образователното и здравното министерство поискаха извиняването на отсъствия да става не само с медицинска бележка, но и с амбулаторен лист, но личните лекари отхвърлят тази опция като незаконна. 

"Докато единната система не стане факт, се разглежда временен вариант за контрол на бележките", обясни Стаматов. Работна група с участието на експерти от МЗ, МОН и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари ще изработи мерки за решаване на проблема с "медицинските бележки“, които да не натоварват допълнително административно личните лекари, но и да гарантират невъзможност за фалшифициране.

При уважителни причини за отсъствие до три дни учениците ще трябва да представят бележки от родителите си в свободен текст.

Към пълната електронизация на училищните документи ще се върви стъпка по стъпка. "За едно училище изграждането на една платформа е по-лесно и по-евтино - защитата не изисква толкова голяма степен на подготовка. В национален мащаб обаче не е така. В нормативите сме предвидили до края на 2018 г. да имаме единна платформа, която да обединява документацията", заяви Стаматов.

 

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?