Мониторингът на Еврокомисията вече обхваща всички членове на ЕС

Новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия обяви в сряда, че въвежда годишни доклади за състоянието на върховенството на закона във всички държави от ЕС. Тази цел бе потвърдена от новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен по време на словото ѝ пред Европейския парламент. Тя уточни, че новият мониторинг няма да засегне досега действащите процедури, включително специфичното наблюдение върху България и Румъния.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че докладите ще помогнат за ранно откриване на възникващи нередности.

"В последните пет години комисията трябваше да се справя с действия срещу върховенството на правото в ЕС. Европейският проект се основава на постоянното зачитане на принципите на правовата държава. Това е предпоставка гражданите да упражняват правата си по силата на европейското законодателство и за взаимното доверие между държавите в ЕС", се казва в съобщение на ЕК.

Европейската комисия обявява, че ще насочи бюджетни средства към гражданското общество, за да се обясняват правилата на правовата държава. Предвижда се допълнително сътрудничество със Съвета на Европа, съдебните мрежи и националните парламенти. Еврокомисията призовава Европейския парламент, Съвета на ЕС и европейските държави да участват пълноценно в този процес.

Комисията казва, че при нарушения на върховенството на закона ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия, ако мерките за ранно предупреждение и предотвратяване на нарушенията не са ефективни. ЕК изразява готовност да иска от Съда на ЕС разглеждане на делата за нарушаване на законността по бързата процедура, когато е необходимо.

Общо 80% от гражданите на ЕС определят като важна защитата от независими съдилища, равенството пред закона и задълбоченото разследване и наказателно преследване на корупцията. Над половината европейци (56%) не се чувстват достатъчно информирани за състоянието на принципите на правовата държава.

Над 80 на сто от гражданите отдават голямо значение на спазването на законността. Близо 90 на сто са на мнение, че върховенството на закона трябва да се спазва навсякъде в ЕС.

Проучването на ЕК показва силна подкрепа за ролята на медиите и гражданското общество в търсенето на отчетност от управляващите. Над 80 на сто намират за важно медиите и гражданското общество да могат да действат свободно и да критикуват правителството, без да бъдат сплашвани.

България е особено "добър" пример в този контекст. Страната се намира на 111-то място в света по медийна свобода, според класацията на "Репортери без граници". След нея в Европа са само Турция, Русия и Беларус. Вече 12 години властите в София са под мониторинг от ЕК за върховенство на закона и борбата с корупцията по върховете на властта. През това време страната не е успяла да хване и осъди нито един високопоставен политик за корупция.

Решението на ЕК за общоевропейския мониторинг е насочено главно към Полша, Унгария, България и Румъния, които се очертават като най-проблемите държави по отношение на върховенството на закона.

Споделяне

Още от България и ЕС

Колко време давате на новия парламент?