Монтажът на соларни панели в домовете в САЩ става безплатен

Монтажът на соларни панели в домовете в САЩ става безплатен

Американците, които монтират соларни панели или вятърни турбини в своите домове, ще си върнат изцяло парите от своята инвестиция през данъчни отстъпки. Така президентът на САЩ Барак Обама обяви разширяването на своята инициатива за преминаване на американската енергетика от въглищата към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Новите стъпки включват отпускането на допълнителни държавни гаранции от един милиард долара, които ще се използват за изследователски проекти и за домакинствата, решили да инвестират във ВЕИ, предаде Ройтерс във вторник.

Обама изнесе реч в Лас Вегас пред годишната среща на националния форум за чиста енергия в САЩ. Той оспори твърденията на привържениците на фосилните горива, които смятат, че възобновяемата енергия е твърде скъпа. Според президента вятърната и слънчевата енергия в световен мащаб става все по-евтина.

"Десетилетия наред са ни казвали, че няма смисъл да превключваме към ВЕИ. Днес това твърдение вече не е вярно", каза Обама и напомни за спестяванията, които държавите и компаниите правят, използвайки възобновяеми енергийни източници. Речта на Обама е част от неговия по-голям план за борба с климатичните промени. Президентът смята да говори по темата през следващата седмица в Ню Орлеанс и Аляска.

"САЩ преживява енергийна революция. Страната все по-бързо преминава от традиционните източници на енергия към новите. Правителството на САЩ ще продължи да инвестира в развитието на технологии за алтернативни източници на енергия", допълни Обама в Лас Вегас.

Той напомни, че по времето на неговия престой в Белия дом САЩ са станали световен лидер по производство не само на петрол и газ, но и на енергия от алтернативни източници.

"Сега сме на първо място по производство на енергия от вятър. Тя покрива нуждите на 16 милиона домакинства. До 2050 година на вятърната енергия ще се падат 35 процента от националното електричество", каза Обама.

В началото на август президентът обяви своя план за намаляване на въглеродните емисии от американските енергийни централи с 32% спрямо нивата от 2005 година. Това трябва да се случи до 2030 година. Обама определя климатичните промени за най-голямото предизвикателство, пред което е изправен светът в момента.

Сега Обама смята да въведе данъчни отстъпки за собствениците на имоти, които са монтирали източници на възобновяема енергия в границите на своите имоти и са ги направи енергийно независими. Тяхната инвестиция трябва да се възвърне изцяло през отстъпките от имотните данъци. Отделно държавата ще гарантира кредитите на инвеститори, които строят ВЕИ-централи. С такива гаранции ще бъде построен соларен парк в Калифорния, който ще произвежда достатъчно енергия за захранване на 145 000 къщи.

Обама критикува "фосилното" лоби, че се обявява за защитник на свободния пазар до момента, в който на свободния пазар излязат възобновяемите източници на енергия.

Републиканците в Конгреса най-вероятно няма да подкрепят последните инициативи на Белия дом, въпреки че новите регулации нямат нужда от одобрението на законодателите.

По-рано този месец лидерът на мнозинството в Сената Мич Маконъл, представител на въгледобивния щат Кентъки, обвини президентската администрация в опит да затвори електроцентрали и да повиши цените на електроенергията.

Речта, която президентът произнесе в Лас Вегас, е под патронажа на лидера на демократите в Сената Хари Рийд. Тя цели да даде отпор на интересите, подкрепящи изкопаемите горива. Според демократите въпросът трябва да бъде решен от свободния пазар, а не през държавната протекция за фосилните централи, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?