Монтедземоло оглави Фиат груп

Фамилията Аниели избра вчера президента на Ферари Лука Кордеро ди Монтедземоло за председател на Фиат груп, което доведе до оставката на главния изпълнителен директор Джузепе Моркио.

Фамилията действа много бързо след смъртта на председателя на Фиат Умберто Аниели миналия четвъртък, като предпочете за негов приемник ветерана Монтедземоло пред постъпилия в групировката само преди 16 месеца Моркио.

Лука ди Монтедземоло работи във Фиат от 30 години. Последният му успех е съживяването на поделението за спортни коли на Фиат - Ферари. Миналата седмица той бе избран с абсолютно мнозинство за президент на влиятелната организация на работодателите в Италия Конфиндустрия.

Вчера негов сътрудник заяви, че Монтедземоло се надява да запази този пост след избирането му за председател на Фиат груп. Вчера Лука ди Монтедземоло отказа да обсъжда бъдещите си планове и своя избор за главен изпълнителен директор на мястото на Моркио.

Според цитирани от Файненшъл таймс информирани източници, не се очаква той да промени драстично общата стратегия на Фиат груп, като се има предвид необходимостта от намаляване на дълга и на разходите във Фиат ауто.

Едно от големите предизвикателства пред новия председател на Фиат ще бъде продължаването на преговорите с Дженерал мотърс за съдбата на Фиат ауто. През 2000 г. Дженерал мотърс купи 20 на сто от автомобилното поделение на Фиат, а италианската групировка има опция да продаде оставащия дял във Фиат ауто на американската компания в периода 2004-2009 г.

Лука Кордеро ди Монтедземоло е роден в Болоня в аристократично семейство на 31 август 1947 г. Завършил е юридически факултет в Рим, специализирал е международно търговско право в Колумбийския университет. Увлича се от автомобилни състезания и дори сам е бил пилот. На 26-годишна възраст става асистент на Енцо Ферари.

През 1977 г. Монтедземоло преминава на работа във Фиат, с чийто президент Джани Аниели го свързва дългогодишно приятелство. През 1991 г. - три години след смъртта на Енцо Ферари, той оглавява компанията, чиито болиди по това време не са побеждавали във Формула 1 от 12 години. Именно той довежда в отбора Михаел Шумахер и Жан Тод, а от 1999 г. Ферари започва да печели шампионат след шампионат. В същото време бизнесът на Ферари процъфтява, а компанията завоюва нови пазари.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: