Московски съд забрани клипове на "Пуси райът" в Интернет

Районен съд в Москва определи като екстремистки видеоклипове на пънк групата "Пуси райът" и разпореди да бъде ограничен достъпът до тях в интернет, съобщиха информационните агенции в четвъртък.

 

Става дума за клиповете, на които са заснети акциите на женската група, вкл. и скандалният пънк молебен в храма "Христос Спасител", който доведе до наказателно преследване срещу участничките в "Пуси райът".

 

След като решението на съда влезе в сила, клиповете ще бъдат включени в списъка на забранените в Русия екстремистки материали, чието разпространяване е незаконно. Уебсайтовете, които не премахнат клиповете, могат да бъдат блокирани.

 

На 17 август т.г. три членки на "Пуси райът" - Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич - бяха осъдени на по две години затвор по обвинения в хулиганство с мотив насаждане на религиозна ненавист и вражда. Те бяха арестувани и подведени под съдебна отговорност заради акцията на "Пуси райът" през февруари в московския катедрален храм "Христос Спасител", в която бе отправена молитва към Богородица да отърве Русия от Владимир Путин.

 

В хода на процеса срещу трите млади жени съдът в московския район Хамовники отказа да приеме твърденията на обвиняемите, че мотивите за действията им са политически. На 10 октомври Московският градски съд замени присъдата на Самуцевич на две години условно и остави в сила присъдите на Толоконникова и Альохина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят