Москва депортира 88 чужденци, нарушаващи режима на изолация при коронавирус

Москва депортира 88 чужденци, нарушаващи режима на изолация при коронавирус

Москва депортира 88 чужденци, които според властите нарушават режима на изолация след пристигането си от Китай, съобщи руската агенция РБК, позовавайки се на зам.-кмета Атастасия Ракова.

Тя е заявила, че нарушителите са открити по време на проверки по места, които масово се посещават и където живеят граждани на Китай, а също и руснаци.

По-рано китайското посолство се обърна с писмо към кметството в Москва по повод на това, че руските власти проверяват предимно китайски граждани. Посолството твърди, че този специален мониторинг има дискриминационен характер и поиска "да се успокои обществото и да не се рушат приятелските отношения между народите на Китай и Русия".

В края на януари в Русия бяха регистрирани два случая на коронавирусна инфекция. И двамата болни бяха китайци. След като бяха излекувани, те бяха изпратени у дома. През февруари бе открит коронавирус при трима руснаци, намиращи се под карантина в круизния кораб "Даймънд Принсес". В момента те се намират в Казан, Русия.

На 28 февруари в Азебрбайджан е открит коронавирус на руски гражданин, който е пристигнал от Иран.

Асоциацията на руските туроператори предупреди междувременно за заплаха от колапс на туристическия пазар. Заради забрани, свързани с разпространението на новия вирус, отрасълът вече е загубил 27 млрд. рубли, съобщиха руски медии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?