Москва гони четирима дипломати в отговор на Лондон

Москва гони четирима дипломати в отговор на Лондон

Русия заяви намерението си да изгони четирима британски дипломати в отговорна аналогичните действия на Лондон, свързани с отказа на Москва да предаде бизнесмена Андрей Луговой, който е заподозрян за убийството на  бившия руски шпионин и британски гражданин Александър Литвиненко. Това съобщиха в четвъртък руските информационни агенции.

Британските дипломати са длъжни да напуснат Русия до 10 дни.

Освен това Москва спира да издава визи за правителствените чиновници от Великобритания до получаване на разяснения относно измененията на реда за издаване на британски визи за руските официални лица, но в същото време стана ясно, че Кремъл няма да се обръща към Лондон за получаване на визи за своите чиновници.

Министерството на външните работи на Русия заяви още, че сътрудничеството между британските и руските силови органи за борба с тероризма вече става невъзможно.

Посланикът на Великобритания в Русия Антъни Брентън е бил извикан във външното министерство, за да му бъдат предадени съответните документи.

След кратката аудиенция със заместник-министърът Александър Грушко, Брентън разказа пред журналисти, че разговорът е касаел делото "Литвиненко". Той отбеляза, че руското ведомство му е предало няколко съобщения за Лондон, но не коментира тяхното съдържание.

Конфликтът

В четвъртък държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви в интервю за тв канала Скай, че е важно да не се допусне изолация на Русия във връзка с делото "Литвиненко".

"Съветът ми към британското министерство на външните работи е: Не изолирайте Русия", каза Райс. "Без нея не е възможно да се решат наболели международни проблеми", смята тя.

Повод за дипломатическата криза стана отказът на Русия да предаде на британския съд Луговой, позовавайки се на  конституцията на страната, която не разрешава предаването на руски  граждани на чуждо правосъдие.

В резултат на това в понеделник новият министър на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд обяви за отстраняването на четирима руски дипломати и промяната на процедурата за разглеждане на заявките за визи на официални руски лица.

Споделяне

Още от Свят