Москва и Киев ще започнат преговори следващата седмица

ЕС прави специална група за подкрепа на Украйна

Москва и Киев ще започнат преговори следващата седмица

САЩ, Европейският съюз, Русия и Украйна ще се срещнат следващата седмица на министерско равнище за обсъждане на украинската криза, съобщи Ройтерс.

 

Срещата ще се състои в Европа и в нея ще участват държавният секретар на САЩ Джон Кери, външнополитическият представител на ЕС Катрин Аштън, руският външен министър Сергей Лавров и украинският му колега Андрий Дешчица.

 

В сряда Лавров потвърди, че Москва е готова на подобни разговори, но поиска да участват и проруските протестиращи от югоизточните райони на страната.

 

Европейски дипломат, цитиран от Ройтерс, съобщи още, че Европейският съюз планира да създаде специална група за подкрепа, за да помогне на Украйна да стабилизира икономическата и политическата си ситуация.


Групата за подкрепа ще идентифицира и координира с украинските власти необходимата помощ, от която те имат нужда, за да стабилизират икономиката и политическата ситуация и да осъществят реформи. Групата, чиято дейност може да бъде разширена и да обхване Грузия и Молдова, които също се стремят към по-тесни отношения с ЕС, ще черпи от опита на различни страни членки на ЕС и ще работи заедно с международните финансови институции.

 

Германската канцлерка Ангела Меркел коментира, че Русия не предприема необходимите мерки за успокояване на ситуацията в Украйна.

"За жалост, в много области не се вижда Русия да допринася за деескалиране на ситуацията. Поради това ще продължим да правим каквото вече правим: от една страна да продължим диалога, но от друга страна ясно да заявим, че според нас Украйна има право на свой път на развитие. Настояваме за това. Украйна трябва да решава бъдещето си", заяви Меркел в германския парламент.

 

Меркел добави, че е спешно необходимо одобрената миналия месец международна наблюдателска мисия за Украйна да бъде попълнена до максималния си брой от 500 наблюдатели.

 

В същото време според руското издание "Комерсант" разширеният списък с руски граждани, на които ЕС може да наложи визови и финансови санкции, съдържа 107 имена и включва
на практика цялото висше политическо ръководство на Русия.

 

Според документа споменатите лица и организации са "отговорни или замесени в действия или решения, накърняващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Има и допълнителен списък с украински чиновници, застрашени от европейски санкции - главно в анексирания от Русия Крим. А европейските външни министри са решили основният списък да нарасне на близо 130 души, включвайки по-специално служители от президентската администрация в Русия.

 

Новите лични санкции може да бъдат наложени още преди приемането на икономически ограничения срещу федерацията, пояснява информиран източник от Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?