Москва и Киев сложиха край на газовата война

Москва и Киев сложиха край на газовата война

Москва и Киев сложиха край на газовата война след 19 дни спорове и спорадични надежди за възобновяване на транзитните доставки за Европа, които бяха спрени на 7 януари заради неразбирателство между Украйна и Русия по цените за 2009 г.

В понеделник руската "Газпром" и украинската "Нафтогаз" подписаха споразумения, договорени предния ден от премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко.

Те уреждат газовите доставки в Украйна и транзита на синьо гориво към Европа до 2019 г. Подписи под тях сложиха ръководителите на националните газови компании на двете страни Алексей Милер и Олег Дубина под погледите на Путин и Тимошенко.

След това Путин заяви, че на “Газпром“ са дадени нареждания за незабавно възобновяване на доставките за Европа, а Тимошенко от своя страна каза, че “Нафтогаз“ ще може да осигури количества за Европа до 36 часа след отвъртването на кранчето, като за някои направления това може да стане и по-бързо.

Доставките за Украйна и транзита към Европа са разчетени по европейската формула, каза Путин. За 2009 г. обаче Киев ще получи 20-процентна отстъпка от цената, а Москва ще запази преференциалната цена за транспортирането на суровината през украинска територия. По думите на Тимошенко ставката за транзита е рентабилна.

“Аз съм признателна на Владимир Владимирович и на целия му екип за това, че намериха възможност да предоставят на Украйна за 2009 г. особени условия – това е отстъпката от 20% в сравнение със световните цени. Това дава на Украйна още една година, за да се погрижи за диверсификацията на енергоносителите и да осъзнае, че световната цена на природния газ изисква съвсем друго отношение към потреблението на енергоресурси”, каза още Тимошенко.

Контрактите са директни, от тях се изключват посредниците. С урегулирането на отношенията отпада и необходимостта от международни наблюдатели на границата на двете страни, които трябваше да контролират Украйна да не краде синьо гориво, както я обвиняваше Москва.

Договорката между Москва и Киев дойде след заплаха на ЕС за преразглеждане на отношенията си с двете спорещи страни, определени от Брюксел като ненадеждни партньори.

Киев обеща надежден маршрут за транзита

По думите на Тимошенко условията в документите позволяват избягването на проблеми като тези, довели до ценовата война между Киев и Москва и оставянето без газ на близо 18 страни в Европа посред зима. Тя обеща страната ѝ да е надежден транзитен маршрут.

Така и не бяха съобщени обаче тарифите, по които ще купува Украйна газ през настоящата година. В събота бяха коментирани цени от 450-470 долара за 1000 куб. м, които с отстъпката се оформят около 340-360 долара. Според експерти поскъпването е двойно на миналогодишните 179.5 долара.

Украйна обаче ще се въздържи от внос на синьо гориво и през първото тримесечие ще ползва собствените си запаси, очаквайки да паднат цените през април. Тогава се очаква да се усети по-чувствително спадът в цената на петрола, която е основен компонент във формулата за пресмятането на тарифите на “Газпром“, смятат специалисти.

През лятото Украйна може да плаща 150 долара за 1000 куб.м. газ, заяви пред АП Роналд Смит от московската "Алфа банк".

Председателят на украинския парламент Володимир Литвин каза в понеделник, като се позова на "Нафтогаз" и на руски представители, че средната цена, която ще плаща Украйна т.г., е около 250 долара. Той обаче не даде повече подробности.

С подписването на новите договори отпада и необходимостта от сформирането на руско-европейски консорциум, който трябваше да осигури техническите количества газ за отпушване на транзита.

Не е ясно кой печели от новата сделка

Агенция Ройтрес отбелязва, че от постигнатата в неделя договореност между Москва и Киев не е ясно кой какво плаща и печели. При нормални, търговски отношения, това би било лесно да се изясни.

Но сложният, мъгляв характер на двустранните газови сделки между Русия и Украйна и отсъствието на детайли за новата договореност затрудняват да се прецени какво в действителност се случва.

Публично не бяха назовани нито "европейските цени" за газа, нито "пазарните нива" за транзитните такси.

Киев плащаше 179.50 долара за 1000 куб.м. руски гази миналата година. Цените, които европейските страни плащат в момента за руския газ, са между 240 и 300 долара, според украинския президент Виктор Юшченко. Според руски източници цените са по-високи.

Другият усложняващ фактор е слабоизвестната роля на базираната в Швейцария компания посредник “РосУкрЕнерго“, чрез която руският газ се продава на Украйна. Компанията, която е 50-50 собственост на руския "Газпром" и двама украински бизнесмени, печели от комисионни върху търговията с газа, но не е известно как се разпределят приходите. Според последните ѝ публикувани отчети – за 2007 г. - нетните приходи са 795 млн. долара за продажби на стойност 9.9 млрд. долара.

Руски правителствени източници заявиха в неделя, че новото газово споразумение елиминира посредника.

Анализатори казват, че на преговорите при закрити врата Русия се е съгласила през тази година да продава на Украйна на по-ниски от пазарните цени, но все пак надвишаващи равнищата от 201 долара за 1000 куб.м., които Киев бе обявил предварително, че е готов да плаща.

"Съмнявам се, че е реалистично да се очаква Украйна да плаща повече от 250 долара на 1000 куб.м.", казва Джонатан Стърн от Охфордския институт за енергийни доставки.

Прогнозите са за съкращения на украинската икономика с 5% през тази година и ако страната не е в състояние да си погасява задълженията към "Газпром", може да избухне нов спор и прекъсване на газовите доставки.

"Украйна ще плаща повече тази година, но не много повече. Мисля, че те се разбраха за цени около 210 долара...Русия направи голяма отстъпка в цената", според анализатора Валери Нестеров от московската организация Тройка диалог.

Според споразумението, транзитните такси, които Русия ще плаща на Украйна тази година, ще бъдат замразени на 1.70 долара за 1 млн. куб.м. на 100 км., но догодина те ще се повишат до пазарни равнища. Руски правителствен източник каза, че това не означава удвояване на стойността.

"Газпром" твърди, че миналата година е транзитирал 210 млрд. куб.м. газ към Европа през Украйна. Средната дължина на трасето е 1 000 км., което означава, че са платени 2.04 млрд. долара такси.

""Газпром" постигна добра сделка. Украйна няма да получава по-високите транзитни такси до 2010 г., което за "Газпром" е компенсация, тъй като тогава Украйна ще плаща по пазарни цени", е мнението на Крис Уифър, главен анализатор в "УралСиб".

Но с понижаването на пазарните цени – газът следва цените на петрола със забавяне във времето от около 6 месеца – догодина може се понижат и газовите цени за Украйна, и съобразените с пазарните равнища транзитни такси. При това положение отсега е трудно да се прецени кой печели от сделката.

"Какво ще стане, ако Украйна изпадне в дълг, което е много вероятно? Без интервения на финансов гарант, намереното решение все още изглежда на парче, смята Крис Уифър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят