Москва иска обяснение от Швейцария относно приближаване на изтребител до руски самолет

Москва иска обяснение от Швейцария относно приближаване на изтребител до руски самолет

Русия поиска обяснение от Швейцария по повод опасното приближаване на техни изтребители до руски самолет, обслужващ официални делегации, съобщи ТАСС.

Москва е изразила недоумение по повод приближаването на швейцарски изтребител до самолет на Специалния летателен отряд "Русия", който обслужва официални делегации и е поискало разяснение по случая. Това е посочено в официално изпратена нота от руското посолство в Берн до швейцарското външно министерство.

В протеста се изразява недоумение от действията на швейцарските власти, при положение, че разрешението за прелитането е било получено предварително.

Инцидентът е станал на 18 ноември. Самолетът на Специалния летателен отряд "Русия" е летял за перуанската столица Лима за среща на върха на АТИС.

На борда на руския "Ил-96-300" е имало членове на делегация на руския президент Владимир Путин, както и придружаващи лица и журналисти.

Русия твърди, че самолетът е бил пресрещнат от изтребител на военновъздушните сили на Швейцария във въздушното пространство на страната и съпроводен до границата с Франция.

Пътниците в руския самолет са забелязали швейцарския изтребител, който е летял успоредно с него с неголяма скорост.

Приближаването на военния самолет е предизвикало вълнение в пътническия салон. Екипажът е побързал да успокои пътниците, като ги е уверил, че подобно съпровождане е редовна практика на някои места.

Споделяне

Още от Европа