Москва призна за терористичен акт срещу разбил се самолет

Следи от експлозиви са открити по останките на единия от двата руски пътнически самолета, които се разбиха почти едновременно във вторник вечерта. Всички 89 души на борда загинаха.

Федералната служба за сигурност - най- висшата разузнавателна агенция в Русия - съобщи, че най-вероятно терористичен акт е причина за катастрофата на самолета Ту -154, собственост на авиокомпания Сибир.

Самолетът подал три сигнала за отвличане

От борда на Ту -154, който се разби в Ростовска област, три пъти са подадени сигнали за отвличане на самолета, предаде в петък руската държавна агенция ИТАР - ТАСС, като цитира диспечерската служба на Южното управление на въздушното движение.

По-рано представител на едно от авиоведомствата потвърди пред РИА Новости, че Ту -154 е подал и сигнал за бедствие (SOS), и сигнал за отвличане.

Авиодиспечерите се опитали веднага да влязат във връзка с екипажа на самолета, но в този момент той изчезнал от радарите.

Вторият самолет - Ту-134 на компания Волга Авиа Експрес, който се разби в Тулска област, не е предавал никакви сигнали.

Новата версия за терористичен атентат, която предните два дни бе отричана от руските спецслужби, съвпадна с изявлението на ислямитска групировка, че поема отговорността за катастрофите.

В същото време руските вестници пишат с нескрит присмех за официалната линия на властите, които твърдяха, че катастрофите вероятно са причинени от техническа или човешка грешка.

"Независимо от титаничните усилия на държавната телевизия, ние все още не сме имбецили", пише в редакционната си статия в. Московский комсомолец. "Русия има своя 11 септември", е водещото заглавие на в. Независимая газета.

Откритият експлозив е използван преди от чеченски сепаратисти

Говорителят на ФСС Сергей Игнатченко съобщи, че по предварителни данни откритото взривно вещество по отломките на самолета е хексоген. Същият експлозив е бил използван при серията бомбени атентати срещу жилищни блокове в Русия през 1999 г., за които бяха обвинени чеченски сепаратисти.

На мястото на двете катастрофи работят специалисти по взривните вещества и технически експерти от ФСС.

"В процеса на оперативно-издирвателните работи са получени данни, позволяващи да се определи кръгът лица, вероятно съпричастни към терористичния акт на самолета Ту-154", е заявил Игнатченко.

"При изследване на остатъците от самолет Ту-134 до сега не са открити никакви признаци на взривни вещества", подчертал той.

Ту -154, излетял от московското летище Домодедово 40 минути след Ту-134, се разби малко преди 23.00 ч. местно време във вторник, като преди това е подал сигналите за отвличане.

Две чеченки на борда на самолетите

В петък бе намерено тялото и на издирвания 44-пътник от Ту -134 - Саманта Нагаева, млада неомъжена чеченка от град Грозни. Останките са изпратени в Москва за търсене на следи от експлозив. Тялото на 27-годишната жена е единственото, което не е потърсено от роднини и близки.

Неизвестна жена с фамилия Джебирханова е пътувала в другия самолет - Ту-154, за който вече е доказано, че е взривен. В авиокомпания Сибир нямат никакви други данни за нея, освен фамилията.

Двете заподозрени са купили билети в последния момент, местата им са били в опашките на самолетите, никой не ги е издирвал след катастрофите.

Същевременно електронният сайт на чеченските сепаратисти съобщи, че роднини на "Аминат Нагаева" отхвърлят категорично руските подозрения, че е терористка. Тя била мирна гражданка, нейни роднини искали съдействие от властите да получат тялото.

По-рано чеченският сепаратистки лидер Аслан Масхадов заяви чрез свой говорител, че няма участие в авиокатастрофите.

Те станаха преди президентските избори в размирната република, където през последните пет години руски войски воюват с чеченските бунтовници.

Чеченските сепаратисти бяха обвинени за серия от бомбени атентати в Русия през последните години.

Транспортният министър Игор Левитин, който оглавява правителствената комисия, разследваща катастрофите, каза в четвъртък, че ще необходимо повече време да се декодират данните от записите на бордовите черни кутии, тъй като те били повредени.

Политическият представители на Путин в южна Русия заяви пред репортери, че черните кутии "почти автоматично изключили" и че вероятно това означавало, че "нещо се е случило много бързо".

Още през май федералната служба за контрол на транспорта е установила, че на летище Домодедово се допускат нарушения на авиационната безопасност, но според министър Левитин те били отстранени.

По думите му, изискванията към летищата в Русия от гледна точка на сигурността са достатъчно сериозни, но не винаги се спазват.

Бригадите на Исламбули поеха отговорност за катастрофите

В публикувано в интернет изявление от петък група, назоваваща се Бригадите на Исламбули, твърди, че е имала по пет души на борда на двата самолета. Групировката предупреждава, че ще има още подобни операции, докато "не спре избиването на нашите братя мюсюлмани в Чечения".

В същото време не се обяснява, как именно терористите са успели да проникнат в самолетите, как са били унищожени самолетите, и изобщо не се дават никакви детайли на случилото се.

"Ние, членовете на Бригадите на Исламбули, съобщаваме, че нашите свещени воини успяха да отвлекат два руски самолета. Техният план се увенча с успех, макар отначало да имаше проблеми", се казва в заявлението, публикувано на сайта на терористите.

Автентичността на съобщението не е потвърдена.

На 31 юли същата терористична групировка пое отговорността за покушението на пакистанския политик Шаукат Азиз. Тогава терористите се нарекоха Бригади на Исламбули и Ал Каида. Според руските медии групировката е участвала в бойните действия в Афганистан срещу Съветската армия през 1980-те години и имало сведения, че от 5 години действа и в Чечения.

Още от Свят