Москва се отказа от планираното разполагане на бомбардировачи в Крим

Москва се отказа от планираното разполагане на бомбардировачи в Крим

Руското министерство на отбраната се отказа - поне засега, от планираното разполагане на ескадрила бомбардировачи с далечен обсег Ту-22 М3, пише руският вестник "Московский комсомолец", цитиран във вторник от БТА.

"Главнокомандващият Военновъздушните сили Виктор Бондарев заяви, че в момента на полуострова бездруго има достатъчно сили и средства за решаване на задачите", пояснява изданието.

По-рано обаче източници от министерството на отбраната и дори от външното неведнъж огласяваха идеята да бъдат прехвърлени в Крим 10 такива ракетоносци, които могат да носят ядрени оръжия, напомня вестникът.

Тази година в румънската база Девеселу ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети "Стандарт Ес Ем" във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство, тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, писа миналата седмица електронният вестник "Взгляд". Главнокомандващият руските ВВС опровергава тази новина, но допълва, че ако бъде поставена тази задача, "ние като военни ще я изпълним в посочения срок".

Редица експерти заявяват, че обсегът на Ту-22М3, ако са базирани в Крим, би могло да обхваща както базите на НАТО в Източна и Южна Европа, където сега усилено се разполагат и обикновени оръжия, и елементи от европейската ПРО, така и на практика всяка точка от Западна Европа. Затова самолетите "стратези" в Крим ще са реален възпиращ фактор за недоброжелателите на Русия. Съчетани с комплекси "Искандер-М", чийто обсег според ракетите варира от 500 до 2000 километра, те ще накарат западните "ястреби" сериозно и за дълго време да загърбят своите "ястребови" планове, пише "Московский комсомолец".

"Експерти вече изчислиха, че за гарантирано унищожаване на комплексите за ПРО в Румъния и Полша, а и на всички корабни групировки на САЩ, притежаващи система за ПРО, в Черно и Средиземно море (естествено, ако заплашват нашата сигурност), за Русия е достатъчно да има на това направление към 22-25 оперативни ракети "Искандер-М" и също толкова крилати ракети на тежки бомбардировачи Ту-22М3", уточнява вестникът.

Няма нужда Москва да разполага такива бомбардировачи в Крим - те могат да действат и от бази в Централна Русия. Освен това, на полуострова няма и структури на руското министерство на отбраната, които поддържат ядрено-техническа сигурност, твърди обаче военният експерт Виктор Мураховски.

Ако Ту-22М3 бъдат постоянно разположени в Крим, те ще бъдат уязвими за оръжия на НАТО, "например корабни", каквито пактът може да разположи в Черноморския регион. Базите на НАТО и на САЩ в България и Румъния, които ще бъдат взети на прицел от руските бомбардировачи, имат авиация, напълно способна да порази предни летища на Русия, заявява специалистът. Според него, за руските войски ще е по-разумно да използват срещу обекти на ПРО в Европа крилати ракети тип "Калибър", с каквито е въоръжен Черноморският флот на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят