Въпреки светкавичната реакция на прокуратурата

Москва се скара на София и поиска наказания за осмиване на съветски паметници

Както и след "В крак с времето" паметникът на червената армия пак бе почистен през нощта

Москва се скара на София и поиска наказания за осмиване на съветски паметници

Москва разкритикува в четвъртък остро България, че не реагира недостатъчно на ”оскверняването на паметници на съветските воини” и дори поиска наказания за това, че паметникът на съветската армия в центъра на София бе боядисан в розово като извинение за българското участие в окупацията на Чехословакия през 1968 година.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че ”официалните власти все още не са реагирали по нужния начин на нашите многочислени безпокойства относно подобни актове на вандализъм”.

Москва настоява да се предприемат мерки, за да не се допуска осмиване на паметниците на съветските воини, паднали за свободата на Европа и България от нацизма, както и за установяване и наказване на виновните за оскверняването на мемориала.

”Съответните демарши нашето посолство в София е предприело към МВнР на България и кметството на българската столица”, заяви  Лукашевич.

Критиките на Москва обаче са леко пресилени на фона на светкавичната реакция на  българската прокуратурата. Държавното обвинение обяви, че образува досъдебно производство заради боядисаните в розово статуи на съветски войници.

Явно от прокуратурата смятат тези графити за много по-тежко нарушение на закона, отколкото посегателството срещу собствена им сграда. В четвъртък стана ясно, че прокуратурата все още води само проверка за обрисувания като клоун лъв пред Съдебната палата в София. Причината да не е образувано досъдебно производство е, че на лъва-клоун дори не е извършен оглед, съобщава сайтът "Дневник". Под боядисаната на 12 юли статуя имаше и надпис "20 г. цирк". Лъвът беше почистен много бързо в рамките на същия ден.

В четвъртък сутринта паметникът на съветската армия също бе почистен от боята. Според информации в социалните мрежи, след полунощ работници са започнали да мият розовата боя и надписите, с извинението към Чехословакия за окупацията на страната на 21 август 1968 г. Тогава войски от пет държави от Източния блок, сред които и България, нахлуха в Чехия и смазаха Пражката пролет.

В профила си в социалната мрежа антиправителствената информационна служба "NOрешарски" пише, че според момчетата, които чистят, измиването е финансирано от форум "България - Русия". Засега няма официална информация дали това е така.

По-рано в сряда областният управител на София Росен Малинов обясни, че почистването ще бъде извършено от доброволци. Той уточни, че вече е дадено тридневно разрешение за измиването и то ще започне в четвъртък.

Въпреки коментира му пред "Дневник", че действията през нощта били само за "политически некрофили", в крайна сметка почистването на монумента отново бе извършено през тъмната част на денонощието.

През лятото на 2011 г. след акцията "В крак с времето", паметникът на съветската армия също беше измит през нощта, но тогава това се случи няколко дни след изрисуването му. И тогава хигиенизирането беше организирано и платено от форум "България – Русия" с председател Светлана Шаренкова.

"Почистването е направено от професионална фирма, разрешението беше за вчера и днес, така са решили момчетата от фирмата - така са направили", коментира самата Шаренкова пред "Дневник" в четвъртък, като уточни, че световната практика била графитите да се чистят нощем.

Очаквано тя разкритикува провокативната акция, заявявайки, че тя не можела да се приема като извинение, а само като вандалски акт.

"Който иска да се извинява, да търси формите, но боядисването на един паметник не може да бъде наречено акция на извинение", добави Шаренкова.

По думите ѝ за разлика от случая преди две години, когато столичната община се обърна към организацията ѝ за финансова помощ при почистването на монумента, сега от форум "България – Русия" сами проявили желание да се заемат.

Българското извинение бе широко отразено от световните медии. ”Уолстрийт джърнал” коментира, че то идва в момент, в който самото общество у нас е в процес на сериозна трансформация.

"Гражданското общество в страната разцъфтява. Обикновените хора надигат глас, който вече събори едно правителство и поставя под огромен натиск политиците - да наложат и спазват демократичните принципи", отбеляза изданието.

69-ият ден на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски също почете Пражката пролет. Около 400 протестиращи направиха няколко почетни обиколки около паметника на Съветската армия в 21.00 часа в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България