Може държавата да обяви конкурса за столичния завод за смет

Може държавата да обяви конкурса за столичния завод за смет

На извънредно заседание следващата седмица Столичният общински съвет (СОС) да реши дали ще обяви конкурс за изграждането на завод за преработка на софийската смет, договориха министрите на околната среда, на регионалното развитие и на транспорта Джевдет Чакъров, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев на среща с кмета на столицата Бойко Борсов в петък. По време на разговора, организиран от Съюза на издателите, стана ясно, че ако СОС не успее да вземе бързо решение, ще се върви към промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), по силата на която конкурсът ще бъде обявен от Министерски съвет.

Подобна промяна в законодателството може да се направи за около месец, уточниха участниците в срещата. 

Борисов припомни намерението си за изграждане на депо за съхранение на боклука на територията на металургичния комбинат “Кремиковци” за около 4-5 г. до изграждането на завода за преработка на сметта. Тази идея кметът лансира преди поредното изостряне на кризата през август 2006 г., когато от комбината в замяна му поискаха 150 декара имоти на територията на СО.

Тогава кметът започна да вози бали със смет в “Кремиковци”, но от Регионалната инспекция по околна среда и води наредиха да върне обратно опакования боклук на площадките  за временно съхранение, защото теренът не отговаря на екоизискванията и на разпоредбите на Закона за подземните богатства, както и на хидрогеоложките проучвания.

Сега теренът в завода излиза пак на дневен ред, след като се забавили преговорите за площадката в община Своге и неголемия имот в Долни Богров, който ще се изчерпи за около 2-3 месеца.  

Екоминистрът  Джевдет Чакъров отбеляза, че правителството полага активни усилия за трайното решава на проблема с битовите отпадъци на София,  а ведомството му не изключва нито една от площадките за временното съхранение на балите.

Той дори отбеляза, че сред вариантите е и теренът в “Кремиковци”, като в средата на идната седмица се очаква да излязат нови проучвания, като е възможно да се стигне и до промяна в Закона за подземните богатства.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?