МС ще информира онлайн как върви борбата с корупцията

МС ще информира онлайн как върви борбата с корупцията

Управляващите ще публикуват онлайн обобщена информация за това как върви борбата с корупционните престъпления в страната. Информация бе съобщена в петък след заседанието на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. Данните ще бъдат достъпни в специална секция към сайта на съвета.

Сегашният сайт на Националния съвет за антикорупционни политики изглежда доста постно и архаично, вероятно защото в него почти не се публикува и информация. Той е платен от европейската предприсъединителна програма ФАР. Най-актуалната информация в секция "Новини", публикувана на сайта, е от 20 юли миналата година. Става дума за протокол от предишното заседание на националния съвет.

В момента основно три институции отговарят за данните от борбата с престъпността – прокуратурата, Върховния касационен съд и Министерството на правосъдието. Министерството отговаря за затворите и събира данни за лишените от свобода. Националният съвет по антикорупционни политики напомня, че в момента са недостъпни обобщени данни от тези три източника и решението е, че това трябва да се направи.

"Така ще бъде гарантирано отчитане на едно място на напредъка по делата за корупция. Всяка институция ще подава данни за сайта при спазване на презумпцията за невиновност, следствената тайна, защитата на личните данни", се казва в съобщението на съвета.

Решението за обобщаване на данните за борбата с корупцията е взето на заседание с участието на едни от най-важните хора в държавата - вицепремиерът Екатерина Захариева, председателят на ВКС Лозан Панов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-главният прокурор Мария Шишкова и временният шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който най-вероятно ще бъде избран за постоянен.

По отношение на отчетността Европейската комисия поиска българската прокуратурата да отчита пред обществото напредъка си по знаковите разследвания, когато те засягат известни на обществото случаи. Националният съвет за антикорупционни политики не е засегнал този въпрос, който пряко би поставил главния прокурор Сотир Цацаров под някакво обществено наблюдение.

Съветът обаче е "одобрил насоки" към всички министерства и подчинените им структури за отчитането на изпълнението на антикорупционните им планове. Отделно съветът е отправил препоръка към парламента да проведе прозрачна процедура за избор на шеф на новата антикорупционна комисия, което също надали ще се случи. Публична тайна е, че още преди да бъде готов законът, управляващите подготвиха неговия председател – шефът на КОНПИ Пламен Георгиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?