"Мудис" обвърза рейтинга на страната с фискалната дисциплина

Бъдещо повишаване на кредитния рейтинг на България ще зависи от фискална консолидация, която да стабилизира дълговото бреме на правителството, от подобряване на бюджетната прозрачност и възобновяване на устойчив икономически растеж. Това се посочва в доклад на рейтинговата агенция "Мудис" (Moody's Investors Service), която още в петък потвърди рейтинга на България Baa3 с положителна перспектива в сравнителен анализ за европейските страни.

Състоянието на държавните финанси е определено като средно за Европейския съюз, се посочва сега в специален доклад за страната, оповестен във вторник от финансовото министерство.

Поводът за евентуална възходяща тенденция ще бъде продължаването на тенденцията за растеж в нетния износ и на второ място инвестициите.

Становището на рейтинговата агенция посочва силните страни на България, сред които са членство в ЕС, което осигурява финансова подкрепа и стимули за текущи реформи, както и разумна фискална политика, нисък държавен дълг и опит в поддържането на значителни фискални резерви.

Дефицитът по текущата сметка продължи да се свива тази година поради сравнително големия износ, който през 2010 г. системно се увеличава както в реално, така и в номинално изражение, докато вносът нараства с много по-бавни темпове. Предвид външната уязвимост и липсата на гъвкавост, наложена от паричния съвет, намаляването на дефицита по текущата сметка е важен елемент за дългосрочна макростабилност, посочва в анализа си рейтинговата агенция.

Това даде повод на премиера Бойко Борисов да излезе с политическо възвание, което гласи: "Всички, които искат България да се развива и да има положителна икономическа перспектива, трябва да подкрепят политиката на сегашното правителство". В изявлението му, разпространено от правителствената пресслужба, се казва още: "В условия на финансова и икономическа криза това е най-добрата оценка за икономическата политика, която води кабинетът. След позитивния доклад на ЕК, след доклада на Световната банка, след оценката на "Стандарт енд Пуърс", сега България получава ново потвърждение за рейтинга си в положителна перспектива и от другата водеща рейтингова агенция".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес