Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Мудис" потвърди стабилната перспектива за България, но при по-нисък растеж

11 коментара

Рейтингът на държавните облигации на България остава Baa2 със стабилна перспектива, след като преди година - през юли 2011 г., бе повишен от Baa3. Това се казва в годишния кредитен доклад на международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody’s), резюме от който в частта му за България бе разпространено от Министерството на финансите в понеделник.

 

Националната програма за реформи на правителството поставя амбициозна цел за повишаване на стандарта на живот в България до 60% от средния за еврозоната до 2020 г., се казва в доклада.

 

Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти. Дефицитът на сектор Държавно управление се сви през последната година до 2,1% от БВП.

 

"Мудис" очаква ръстът да е средно около 2% през периода 2012-2013 година.

 

Доходите в България би трябвало да задържат или свият разминаването с най-богатите държави в ЕС. Това продължаващо догонване е причината, поради която агенцията оценява дългосрочната икономическа сила на държавата като висока (значително над средната).

 

Настоящата администрация превърна намаляването на престъпността и по-доброто усвояване на средствата от ЕС – две ключови институционални слабости – в основен приоритет, и има признаци за подобряване след избирането ѝ през юли 2009 г., продължава докладът.

 

Последният междинен доклад на ЕК за напредъка на България в реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност беше публикуван през февруари. Този доклад и други преди него похвалиха напредъка, постигнат в България, но подчертаха, че са необходими допълнителни реформи в съдебната система и полицията.

 

Наскоро техническите усилия за реформи бяха удвоени с цел постигане на друга цел: включване в безвизовото Шенгенско пространство.

 

Настоящата администрация превърна усвояването на средствата от ЕС в ключова цел, се изброява в доклада напредъкът на България .

 

Процентът на усвояване нарасна през последните две години, като 20% от отпуснатите средства за 2011-2013 г. бяха усвоени към 31 март 2012 г., въпреки че това предполага да се извърши значителна работа. Правителството също така неотдавна обяви, че ще работи в партньорство със Световната банка, ЕИБ и МБВР, като се опитва да се възползва от техните консултантски услуги.

 

Българските институции са силни, когато става въпрос за разумни фискални политики, парична политика и регулиране на банковата система. Регулаторите изискваха от банките да реинвестират своята печалба през годините на бума, а не да я репатрират към чуждестранните си дружества - майки.

 

Фискалната позиция на България е много силна (съотношение дълг / БВП в размер на 16,3% към края на 2011 г., втората по ред най-ниска стойност в ЕС след Естония). Малко други държави с РВБ са успели да поддържат дълга си достатъчно нисък (като Хонконг е забележително изключение), отбелязват авторите на документа.

 

Тъй като дефицитът на България падна под 3% през 2011 г., се очаква скоро страната да излезе от Процедура по прекомерен дефицит.

 

Дефицитът на сектор Държавно управление продължи да се свива през 2011 г., като достигна 2.1% от БВП. Спадът в съотношението през 2011 г. беше отражение на съвкупността от здравословния растеж на номиналния БВП, повишаването на приходите и успеха на правителството в ограничаването на разходите. "Мудис" очаква дефицитът да достигне 2% от БВП през 2012 г. в сравнение с прогнозата на правителството за 1.4%. "Това отклонение до голяма степен отразява нашите по-песимистични допускания по отношение на икономическия растеж: нашето допускане е, че икономиката ще нарасне с 0.9%, докато правителството очаква ръстът да достигне 1.4%", отбелязва агенцията.

 

Данъчните ставки на ДДС, корпоративният и подоходният данък в България са най-ниските в ЕС – съответно 20%, 10% и 10%. Правителството е решено да запази ниските данъчни ставки с цел да насърчава частните инвестиции, и досега това не е довело до макроикономически дисбаланси, нито до мехури. Правителството също така планира да се справи с недостига на социално-осигурителните вноски, като криминализира неплащането им и повиши минималните прагове, за да насърчи прехода от неформална към формална заетост.

 

През 2011 г. Народното събрание прие ново национално фискално правило - "Пакт за финансова стабилност“, в който са изложени две нови правила: да се гарантира, че годишният бюджетен дефицит няма да надхвърли 2% от БВП, и че годишните разходи на правителството ще останат под 40% от БВП.

 

Външните показатели на държавите с рейтинг Baa са изключително разнообразни, но тези на България са значително по-добри от средните по отношение както на съотношенията външен дълг (БВП, външен дълг) приходи по текущата сметка и външен дълг (валутни резерви, така и на повишаването на икономическата стойност (EVI). Тези показатели обаче са доста благоприятни в сравнение с други държави, в които има валутен борд или фиксиран валутен курс, както беше посочено по-горе.

 

Рисковете, предизвикани от режима на валутен борд, са свързани основно с последващите рискове, в случай че системата бъде изоставена или не издържи. Обаче това е риск с ниска вероятност. Политическият риск е нисък, тъй като има огромен консенсус за поддържането на валутния борд и на политическа рамка, се казва в годишния рейтингов доклад на "Мудис" .

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #11

  А "Путис" и "Дупис" какво казват....за да се нагодим и според тях

 2. Анонимен
  #10

  Стабилност има и так,където нищо няма,или ако има,то е толкова малко,че не може да предизвика нестабилност.

 3. Анонимен
  #9

  Всъшност перспективата на България която Мудис потвърждават е стабилно напред, например напред както през годините на "кризата" където заплатите у нас се увеличиха с 10% през 2009 , с още 13.2% през 2010 и с 8.8% през 2011... Точно за тая тенденстия говарят Мудис когато се гоявори да достигнем 60% от средния стандарт на живот в Е С , но съм сигурен че наши тиквеници ( най-масовата форумна порода) и тогава ще търсят катастрофи и така тия положителни тенденции ще се тушират размиват и подтискат и ако има нещо добро е че тиквениците го правят на себе си като убиват сосбвената си перпектива с търсене на телета под вола ....

 4. Анонимен
  #8

  "Мудис" потвърди стабилната перспектива за България - стабилно бедни и без перспективи.

 5. Анонимен
  #7

  № 2, пo времетo нa Cимеoн кредитният рейтинг нa cтрaнaтa беше пoвишaвaн 16 пъти. Външният дълг Кocтoв гo ocтaви нa 78%, Cимеoн гo cвaли нa 15%. Cимеoн привлече през първия cи мaндaт 5 пъти пoвече чуждеcтрaнни инвеcтиции oт Кocтoв. Зa двaтa мaндaтa в cтрaнaтa влязoхa 35 милиaрдa еврo ПЧИ. Зa вcичкo тoвa мoжеш caмo дa cънувaш oще дocтa гoдини нaред. Ти въoбще кoмунягa ли cи, кocтoвиcт ли cи или прocтo oтечеcтвенoфрoнтoвcки цaребoрcки глупaк? Елементарна логика няма в изказването ти.

 6. Анонимен
  #6

  Коя е пражилната посока?!

 7. Анонимен
  #5

  хахаха. глупости, а какво става като фалира Гърция?

 8. Анонимен
  #4

  до 3 Най-вероятно Мудис биха ти платили заплата не повече от 30% от това което ти плащат сега - за такава квалификация и умения - толкова.

 9. Анонимен
  #3

  Защо Муудис не ми плаща заплатата и тогава да се произнася?

 10. Анонимен
  #2

  През 2000/2001 също ни хвалеха много отвън, че вървим във вярна посока. Само че, вярната посока за България е грешната за онези, които искат да я държат бедна и зависима от имперските си интереси. Тогава слугите на Империята докараха Симеон и засвириха на жалостивата струна - че реформите са много тежки и безмилостни, че няма кой да пожали народа. Е, посрещнахме Симеон със сълзи и молебени, нали сме кахърен народ с душа на сираче. И той се отблагодари - на онези, които го доведоха, на рубладжиите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.