Музеят на социалистическото изкуство почти се самоиздържал

Приходите от билети в Музея на социалистическото изкуство за първите шест месеца след откриването му (септември - февруари) са 14 000 лева, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов по време на парламентарния контрол в петък.

Според него музеят успява с приходите си от билети и сувенири да покрие текущите си разходи, а министерството покрива само разходите за ток, вода и охрана.

"Туроператорски фирми ще включат музея в маршрутите си през лятото", съобщи Рашидов.

Той обясни, че музеят е създаден, "за да не изчезнат произведенията на гениални български творци, които са работили в периода 1944-1989 г. ".

Не е ясно какво точно има предвид Рашидов при положение, че творби на художници, работили през този период, се съхраняват и в други музеи. Подобни музеи има и в други бивши социалистически страни, но идеята им е по-скоро да покажат гротеската на бившия режим, а не да създават нов образ на изкуството, диктувано от тоталитарните режими.

"В продължение на 20 години техните творби стояха по мазетата, където гниеха, или направо биваха претопявани. Тези големи имена обаче не заслужават да бъдат
забравени, произведенията на тези големи наши творци трябва да бъдат запазени, съхранени за поколенията", посочи Рашидов.

Той вероятно визира статуите на Сталин, Ленин и други, както и пейзажите, в които влизат заводи и комини, емблематични за соц. реализма.

Известният с признанието си "малко се насосах" български министър на културата съобщи още, че ремонтът на сградата и прилежащата инфраструктура е на стойност малко над три милиона лева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?