Ромски организации напуснаха демонстративно съвета по етнически въпроси

Музика и разправии в Министерския съвет за Деня на ромите

Марин Райков: Има проблеми в общуването между отделните общности и говор на омразата

Снимка БГНЕС

С ромски оркестър, разправии и поредна работна група за подобряване на положението на ромите в България бе отбелязан международния Ден на ромите в Министерския съвет, където в понеделник се проведе заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси с участието на премиера Марин Райков.

Ромските организации напуснаха демонстративно заседанието на съвета в знак на протест срещу положението на общността им и расизма в България, а телевизията на партия "Атака" – "Алфа", се "скара" на премиера, който малко по-рано заклейми говора на омразата.

"Джелем, джелем", просяшката тояга и разбиването на врати

Райков бе посрещнат с "Джелем, джелем", изпълнена на живо от ромски оркестър. Той заяви, че "проявата на расизъм и нетолерантност са напълно чужди на българската национална традиция и на духа на българския народ".

Служебният премиер обаче коментира, че има проблеми в общуването между отделните общности в България, а нерешаването на микро- и макрокризите на доверие между тях акумулира напрежение.

"Малцинствените групи са най-уязвими в период на социална криза. Когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да бъде убеден, че трябва да я размаха срещу съседа или срещу този, който е различен", каза премиерът .

Визирайки лидера на "Атака" Волен Сидеров той заяви още, че има и "говор на омразата и към него прибягват едни политици, някои от тях разбиват вратата на Министерския съвет".

Представител на партийната телевизия "Алфа" обаче поиска обяснение от премиера защо обвинява лидера на партия "Атака" в расизъм, а някои от присъстващите роми изявиха също желание да се включат в разправията. Тогава обаче оркестърът засвири.

Райков заяви, че не е посочвал определена политическа сила, но коментира, че "тя сама се припозна в обвиненията, които отправих".

"Когато човек смята, че е патриот или твърди, че е такъв, той трябва да работи за единството на нацията. Един патриот не парцелира нацията на етническа основа, той се грижи и бди за нейното морално единство, иначе е просто политически спекулант", коментира още премиерът.

Той посочи, че институциите трябва да се самосезират при прояви на говор на омразата. Освен това се обяви за по-голямо представителство на ромите в различните институции, включително и в МВР и за повече усилия в посока на образованието им.

Ромите напуснаха, прави се нова работна група

Много от членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, които представляват организации, ангажирани с интеграция на ромите, напуснаха заседанието демонстративно.

Зам.-председателят на съвета Стела Костова прочете писмо, зад които стоят повече от 10 организации, работещи за проблемите на ромската общност, в което те настояват съветът да се преструктурира и протестират срещу липсата на правомощия. Освен това организациите настояват за назначаване на конкурсен принцип на специалисти - роми в съвета.

"Срам и позор е да няма експерти от ромски произход в настоящия Секретариат на съвета при наличието на роми с подходящо образование. Вече 20 години се говори за интеграция на ромите в българското общество и точно толкова време малко или много се правят усилия в тази насока. Но вместо към подобрение, положението на ромската общност върви към влошаване. Влошават се не само социалните условия, при които живеят много роми, а и отношенията между ромите и останалото население в страната", се посочва още в писмото.

Според тях "освен пред бедност, ромите са изправени и пред безпрецедентен расизъм пред последните години" и се увеличава антиромската риторика. Те поискаха още незабавна реакция от страна на отговорните държавни институции към случаите на антиромско говорене.

В крайна сметка премиерът Марин Райков ще създаде работна група, която да подготви административна структура, която да управлява и контролира изпълнението на Националната стратегия на ромите 2012-2020.

Споделяне

Още от България