"Музикаутор" съди НВО – пиратствала при разпространението през телекомите

"Музикаутор" съди НВО – пиратствала при разпространението през телекомите

Три иска – всеки за 210 хил. лв., завежда "Музикаутор" срещу платформата за платено филмово и концертно съдържание НВО GO заради това, че се разпространява през трите телекома "Теленор", "Виваком" и А1, без да са уредени авторските права с композиторите и изпълнителите на музика във филмите. Това съобщиха от организацията за защита на авторските права на музикантите в петък.

От "Музикаутор" посочват, че макар повече от пет години услугата HBO GO да е достъпна в България, тя се разпространява с неуредени авторски права за музиката и загубите за авторите ѝ са между 500 хиляди и 1 милион лева.

Проблемът е в това, че по закон ползвател на музиката са дружествата HBO Europe и НВО България. Те обаче твърдят, че са прехвърлили на своите разпространители - българските мобилни и кабелни оператори, задължението за музикален лиценз.

"Музикаутор" беше въвлечен в преговори в продължение на 5 години, в които HBO Europe/България, "Теленор", A1 и "Виваком" си прехвърляха отговорността и бавеха процеса", каза по време на онлайн пресконференция Румяна Колева, мениджър "Дигитално лицензиране", международни отношения на организацията. По думите ѝ от няколко месеца организацията и HBO Europe вече имат договор за уреждане на авторските права, но той касае само директните абонати – през сайта на HBO и приложението.

Над 95% от ползването обаче минава през кабелните и мобилните оператори и то остава нелицензирано, обясняват от "Музикаутор" предприетите съдебни действия.

Организацията се оплака от Министерството на културата, което било сигнализирано за проблема, но не задействало нито един от механизмите си за административно наказание, въпреки че нарушението на закона е в продължение на толкова много години. Ведомството се опитало да използва техники за посредничество в решаването на проблема, но очевидно те са се провалили, за да се стигне до завеждането на искове.

"Нарастващият брой потребители на HBO GO е видим. Трябва да избегнем в тази тежка ситуация за творците, те да не получават дори указаното по закон", коментира българският композитор и председател на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев.

Той подчерта, че авторските възнаграждения се дължат на правоносителите по закон и отбеляза, че услугата HBO GO се лицензира навсякъде освен в България, което прави страната ни отново прецедент.

Споделяне

Още от Бизнес