МВФ: Банките в Европа, САЩ и Япония да смекчат паричната си политика

Централните банки в Япония, САЩ и Европа трябва още повече да смекчат паричната си политика, тъй като подобни съгласувани действия ще дадат възможност да се възстанови стабилността на световните финансови пазари и в икономиката като цяло. Това се посочва в съвместното изявление, направено в събота след заключителното заседание на ръководния орган на Международния валутен фонд (МВФ) в Токио, предаде ИТАР-ТАСС.

Страните членки на МВФ са се договорили да предприемат съгласувани действия с цел да се противопоставят на негативните тенденции в световната икономика. Те изразяват и надежда, че съвместните инициативи срещу разпространението на дълговата криза в еврозоната, ще бъдат успешно изпълнени. МВФ предупреждава, че икономическият растеж се забавя и са необходими още мерки в еврозоната за ограничаване на дълговата криза, допълва ДПА.
 
"Растежът на световната икономика се е забавил и в нея продължава да има значителна неопределеност и опасност от низходящи тенденции. Трябва да действаме решително, за да сложим край на негативните обрати и да върнем световната икономика на пътя силен, устойчив и балансиран растеж", се посочва в изявлението. 

Споделяне

Още от Свят