МВФ: Без пари за Гърция, докато ЕС не увеличи спасителния си фонд

МВФ: Без пари за Гърция, докато ЕС не увеличи спасителния си фонд

Един от неизяснените детайли по сделката за отпускане на спасителния пакет за Гърция е липсата на твърд ангажимент за участие в него от страна на МВФ. Причината е липсата на решение за сливане на двата фонда за еврото – действащия в момента Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще влезе в сила от 1 юли, съобщи EUObserver в сряда.

Според финансовите министри на еврозоната МВФ се очаква да направи "значителен" принос към помощта за Гърция, която е 130 милиарда евро. Германският финансов министър Волфганг Шойбле посочи 13 милиарда евро плюс други 10 милиарда евро от първата програма за Гърция, договорена през 2010 г., които не са изплатени още.

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард уточни обаче, че "значителна означава много неща" и приносът ще бъде решен от борда на МВФ в средата на март.

Това означава, че крайното решение ще бъде ясно след срещата на върха следващата седмица, когато лидерите на еврозоната ще обсъдят евентуалното увеличаването на предвидения засега общ таван от 500 милиарда евро за двата фонда – ЕФФС и ЕСМ.

"Бордът на МВФ ще има предвид цялостната програма, но също и допълнителни въпроси, като например създаването на подходяща защитна стена, състояща се от двата фонда", каза Лагард.

По-голямата защитна стена се приема като ключово условие за преодоляване на дълговата криза, която вече заплаши и Италия и Испания, третата и четвъртата по големина икономики в еврозоната. В понеделник обаче Германия даде знак, че е против засилването на тази защитна стена, тъй като "пазарните условия" са се подобрили в сравнение с декември, когато лидерите на ЕС обещаха да увеличат фондовете през март, пише EUObserver.

Очертаващото се компромисно решение е вливането на оставащите в сегашния ЕФФС 250 милиарда евро в новия фонд ЕСМ, чийто таван засега е 500 милиарда евро. Така след първи юли ЕСМ би разполагал с общо 750 милиарда евро.

Изданието цитира на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, който изрази увереност, че лидерите ще се споразумеят по въпроса на срещата на върха на 1 и 2 март, което ще позволи на МВФ да увеличи собствените си средства и да помогне за спасяването на еврото.

"Това е добра отправна точка за укрепване на ресурсите на МВФ. Ние споделяме тази цел и се очаква да вземем решение през март, така че да можем да постигнем съгласие за  ресурсите на МВФ през пролетта", каза Рен.

Очаква се по време на срещата на финансовите министри от 20-те най-индустриализирани страни в Мексико Сити този уикенд да бъде разгледан въпросът за ресурсите на МВФ, но е малко вероятно да се достигне до конкретни решения, пише EUObserver.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?