МВФ: Източноевропейските членове на ЕС бързо да приемат еврото

МВФ: Източноевропейските членове на ЕС бързо да приемат еврото

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да приемат еврото, дори и без пълно членство в еврозоната. Това се казва в поверителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от в. "Файненшъл таймс" в понеделник.

Еврозоната, в която влизат 16 страни, може да разхлаби условията за членство, така че страните да се присъединят като квазичленки без представители в Европейската централна банка (ЕЦБ).

"За страните от ЕС евроизацията предлага най-големите ползи от гледна точка разрешаването на проблема с акумулиране на дълг в чуждестранна валута, премахване на несигурността и възстановяване на доверието“, се казва в доклада, изготвен преди месец.

"Без въвеждането на еврото, обслужването на външния дълг ще изисква от някои страни да предприемат чувствителни вътрешни икономии, които ще доведат до политически проблеми".

Авторите на доклада, който се отнася до страните от ЦИЕ, бившите комунистически страни в Европа и Турция, очакват спад от 2.5% на брутния вътрешен продукт на "развиващите се страни в Европа“ през 2009 г. спрямо ръста от 4.25%, сочен за региона през есента на миналата година.

Според доклада регионът ще трябва да рефинансира външен дълг с падеж през 2009 г. за 413 млрд. долара.

На срещата в Лондон страните от Г-20 се разбраха резервите на МВФ да се увеличат до 750 млрд. долара, за да помогнат на развиващите се страни да преодолеят кризата.

За последните шест месеца МВФ обеща заеми за над 60 млрд. долара за няколко страни от региона като Унгария, Латвия, Румъния, Сърбия и Украйна.

Споделяне

Още от Бизнес