МВФ предупреди за опасност от срив на световните финансови пазари

Управляващият директор на Международния валутен пазар Родриго Рато предупреди за опасността от "внезапна корекция" на световните финансови пазари, ако водещите страни не вземат мерки за изравняване на равнищата на икономическия растеж, предадоха в понеделник информационните агенции. Това стана на завършилата в края на миналата седмица във Вашингтон пролетна среща на ръководствата на фонда, на Световната банка и на Г-7.

Световната финансова система е в лошо състояние заради огромния дефицит по текущата сметка на САЩ, слабия икономически ръст на Европа и Япония, лишените от гъвкавост валутни система в Азия и ниското ниво на спестяванията на американските потребители, заяви Рато.

На срещата обаче бе оповестено очакването на анализаторите за относително силен растеж на световната икономика през годината.

Участниците в нея не успяха обаче да постигнат съгласие за един от основните въпроси в дневния ред – намаляването на дълговете на най-бедните страни. Принципно те договориха намалението да е до 100%, като за всяка страна длъжник случаят ще се гледа отделно.

Никакви конкретни мерки обаче не бяха оповестени след края на срещата, макар че са били обсъдени няколко предложения – на САЩ, което предвижда отписване на дълговете на бедните страни и предоставяне на безвъзмездни кредити от Световната банка и МВФ, другото на Великобритания – което пък включва идеята да се увеличат вноските на най-богатите държави в международните финансови институции.

Споделяне

Още от Бизнес