МВФ проучва дали да продължи споразуменията с България

Ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд пристига в сряда в София. Мисията на МВФ ще продължи до 13 април, съобщиха от офиса на фонда, цитирани от БТА.

Основните цели при това посещение ще бъдат да се направи цялостна оценка на изпълнението на програмите, които досега е имала България с МВФ, по-задълбочено изследване на икономическото състояние на страната в момента и да бъдат обсъдени възможностите за ново споразумение между България и Фонда, което се очаква да бъде предпазно - без финансиране.

Според представители на МВФ у нас, възможно е след цялостната оценка бордът на директорите да реши, че България няма нужда от ново споразумение.

Решението да се правят такъв вид оценки е взето скоро от борда на МВФ, уточниха от фонда. Идеята е да бъдат анализирани всички страни, в които през последните десет години МВФ е работил повече от седем години, тъй като фондът не може да работи с една страна до безкрайност.

Досега фондът е направил такава оценка на отношенията си с Мозамбик и с много малко други държави.

Докладът, оценяващ отношенията на фонда с България, ще бъде направен при сегашното посещение на мисията от Карло Котарели, заместник-директор на Европейския отдел на МВФ.

Решението дали да има ново споразумение между България и МВФ ще се вземе от борда на директорите на фонда, като се очаква това да стане ясно до края на юни т.г.

Желанието на българското правителство е да сключи с МВФ ново предпазно споразумение, което да действа почти до влизането на България в ЕС. При предпазно споразумение страната ни ще изпълнява определени ангажименти, но без регулярно финансиране от МВФ, а ще ползва средства само в случай на нужда, при изключителни обстоятелства.

Според представители на фонда у нас България наистина вече няма нужда от финансиране.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?