МВФ разтревожен от намаления ДДС

Ако парламентът приеме и на второ четене предложението за намаляване на ДДС от 20 на 18%, без да компенсира това с увеличение на други данъци, Международният валутен фонд ще се разтревожи. Това заяви пред Дарик радио представителят на фонда за България Джеймс Роуф.

Бяхте постигнали с МВФ споразумение, според което не е подходящо този данък да се променя от гледна точка на макроикономическия баланс, коментира Роуф. Намалението с 2 процента на ДДС ще струва на правителството около 1 процент от брутния вътрешен продукт и приходите.

По-ниските данъци карат икономиката да работи по-добре, но правителството има достатъчно разходи, които се налага да покрие. Те не бива да бъдат пренебрегвани и всъщност данъците трябва да бъдат повишени, коментира представителят на МВФ. Налозите трябва да бъдат преместени към консумацията и от приходите, допълни той. Според Роуф въвеждането на пропорционален данък за всички доходи над 250 лв. се приближава да плоския данък

Скъпият петрол като цяло ще окаже негативен ефект върху българската икономика, прогнозира Роуф. Колко ще е значителен този ефект обаче не знам, каза той. Въпреки високите цени на петрола, икономическият растеж от 5-5,5% за догодина е постижим, допълни представителят на МВФ.

По време на следващата мисия на МВФ у нас през декември ще се прецени каква би била най-подходящата фискална политика за бюджетния излишък, каза още Роуф. Има някои знаци,че дефицитът по текущата сметка намалява, но трябва да се убедим, че това няма да бъде драстично променено от покачването на цените на петрола. На този етап категорично сме против допълнителните харчения, а правителството има ангажимент към таван на разходите за 2005 г., заяви той.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?