МВФ се съмнява в способността на Гърция да реши дълговите си проблеми

Коалиционен партньор на Меркел допусна оттегляне на балканската страна от еврозоната

Хорст Зеехофер

Международният валутен фонд (МВФ) се съмнява в способността на Гърция да реши дълговите си проблеми и смята, че за да може страната да избегне фалит и да постигне целите, договорени с кредиторите, ще трябва да бъдат взети или нови мерки за икономии, или да се увеличи предоставяната ѝ помощ от държавите членки на еврозоната. Това пише в неделя германското списание "Шпигел", като се позовава на вътрешен документ на фонда.

В публикацията, цитирана от Ройтерс и гръцките вестници "Етнос" и "Катимерини", се посочва, че Гърция трябва да ускори оздравяването на своите публични финанси, тъй като в противен случай частните кредитори на страната могат да откажат участие в отписването на нейния дълг, което да е по-голямо от договорените 50 процента.

Според същия документ на фонда възможно било още държавите членки на еврозоната да имат по-голямо участие във външното кредитиране на Гърция.

С оглед на предстоящото пристигане на представители на "тройката" международни кредитори от (ЕС, ЕЦБ и МВФ) в Атина в средата на януари, фондът осъжда отсъствието на напредък при събирането на данъци в Гърция и смята, че приходите в хазната от приватизацията досега били по-малки от първоначално планираните.

Оттеглянето на Гърция от еврозоната нямало да навреди на Европа

Председателят на германския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс, опроверга едно твърдение на канцлера Ангела Меркел за еврото, като заяви, че дори дадена страна да се откаже от единната валута, Европейският съюз ще бъде добре.

Зеехофер, чиято партия е коалиционен партньор в правителството, посочи в интервю за радио Дойчландфунк, цитирано от БТА, че не е съгласен с изказването на Меркел: "Ако еврото се провали, се проваля и Европа".

"Има много здрави икономики в Европа, които не използват еврото, а и Европа работи въпреки всичко", отбелязва той в интервюто и добавя, че пример за това е Великобритания.

Според Зеехофер малкият мащаб на Гърция, определяна от някои като най-лошата членка на еврозоната, означава, че оттеглянето ѝ от валутния съюз няма да причини толкова силни странични ефекти, които да навредят на Европа.

"Не го предлагам, но ако Гърция наистина напусне (еврозоната), то това няма да предизвика щети и разрушение на европейската интеграция", допълва той.

Въпреки предупрежденията, отправени от шефа на сегашния спасителен фонд Клаус Реглинг, по думите на Зеехофер неговата партия продължава да настоява, че еврозоната трябва да може да гони страни членки, които системно нарушават правилата за дълга.

"Да ги изритваме може би е доста груб израз, но отстраняването им трябва да бъде възможно в краен случай. Това е нашата позиция от месеци", каза партийният лидер.

Според външния министър Гърция ще остане в еврозоната

Гърция ще остане в еврозоната, уверява обаче гръцкият външен министър Ставрос Димас в интервю за в. "Вима", като приканва да се окаже пълна подкрепа на сегашнаата управляваща коалиция в страната да изпълни набелязаните цели.

Ръководителят на гръцката дипломация окачествява като много трудна ситуацията в страната, но смята, че Гърция ще остане в обединена Европа и в еврозоната.

Ставрос Димас, който е и заместник-председател на Нова демокрация, изтъква, че неговата партия ще гласува новото споразумение за втория заем, обещан на Гърция от лидерите на еврозоната в края на октомври.

В интервю за изданието "Риъл нюз" гръцкият правителствен говорител Панделис Капсис определя новото споразумение за втория заем като "последен шанс" за Гърция, изказвайки становище, че то ще бъде гласувано от трите партии, подкрепящи правителството на премиера Лукас Пападимос.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?