МВФ: Страните- кандидатки за ЕС трябва да положат големи усилия, за да влязат в еврозоната

Управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Хорст Кьолер днес предупреди, че присъединяващите се към ЕС страни трябва да положат големи усилия, за да влязат в еврозоната, предаде АФП.

Ползата от еврото няма да дойде автоматично, каза Кьолер на семинар на МВФ, посветен на въвеждането на еврото в 10-те присъединяващи се страни. Според него тези страни имат шанс да влязат в еврозоната до края на десетилетието.

Кьолер обясни, че загубата на паричната независимост ще увеличи необходимостта от по-голяма бюджетна дисциплина и по-голяма гъвкавост на заплатите и цените. По време на семинара Кьолер цитира проучване на МВФ, според което в дългосрочен план икономиките на присъединяващите се страни могат да отчетат 20-25-процентен растеж.

Четирите по-големи страни сред присъединяващите се към ЕС - Полша, Унгария, Чешката република и Словакия със сигурност няма да могат да влязат в еврозоната преди 2009 или дори 2010 г. заради големите си бюджетни дефицити.

Словения и балтийските страни, които спазват по-строга фискална дисциплина, могат да въведат еврото и по-рано, според анализатори.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес