МВФ утре одобрява поредния транш за България

Утре бордът на директорите на Международния валутен фонд ще обсъди втория преглед на 2-годишното споразумение между България и фонда. Очаква се бордът да го одобри, което ще отпуши превеждането на поредния транш от около 32 млн.долара.

Прегледът бе завършен след две поредни мисии на фонда - първата в края на октомври, а втората през декември м.г. По време на първата екипът на Джералд Шиф и правителството не успяха да постигнат договореност по гласуваните от кабинета параметри в бюджет 2003. Според МВФ в бюджета се отваряше дупка от около 500 млн.лв. заради нереално завишени приходи от ДДС и осигурителни вноски и намалени разходи за сферата на здравеопазването.

При втората мисия през декември правителството посочи пред фонда допълнителни източници на приходи - около 100 млн.лв. допълнителни приходи като дивидент от печалбата на БТК, която не беше приватизирана през 2002 г., и минимална сума от печалбата на Булгартабак. Кабинетът декларира пред фонда, че очаква през тази година и уреждане на някои дългове на трети страни към България, голяма част от които са просрочени лихви, които попадат директно в бюджета.

За да се гарантира изпълнението на бюджет 2003, с мисията на МВФ беше постигнато споразумение през текущата 2003 г. правителството да разпределя 88 % от предвидените бюджетни субсидии, вместо 90 на сто, както се прави всяка година. Това ще създаде допълнителен резерв в бюджета, който ще се разпределя в края на годината.

При тези условия МВФ се съгласи да одобри параметрите в бюджет 2003, но с условието, че ще следи всеки месец - а не на тримесечие, както бе досега, постъпващите средства в бюджета и на всеки три месеца - дефицита.

МВФ запази резервите си за темпа на реформите в здравеопазването и образованието и се уговори с правителството в случай, че приходите през годината не се изпълняват според предвиденото, да има консултации за допълнителни мерки, включително и ограничаване на някои разходи.

Следващият преглед по двегодишното споразумение се очаква да бъде през май.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?