МВФ загрижен от замразяването на пенсионната възраст у нас

Международният валутен фонд изрази в четвъртък загриженост от това, че правителството замрази пенсионната възраст, което може да се отрази върху стабилността на системата. Има рискове за събираемостта в бюджета за следващата година, но заложеният дефицит ще бъде спазен, коментира още Мишел Шанън, ръководител на мисията на МВФ за страната ни, след среща с финансовия министър Петър Чобанов и заместничките му Людмила Елкова и Людмила Петкова.

Има известен брой показатели, които ще се отразят на стабилността на пенсионната система - въпросите за възрастта за пенсиониране, правилата за увеличаване на пенсиите, за системата за ранно пенсиониране, за размера на пенсионните вноски. За нас основният проблем е стабилността и все още имаме въпросителни, посочи Шанън.

Негативните демографски проблеми, ускорени от емиграцията, също са предизвикателство пред страната ни , според валутния фонд. Той препоръчва ефективно разпределение на държавните ресурси и повишена ефективност на социалните служби, внимателно прилагане на реформите в рамките на европейския финансов сектор и справяне с дългогодишните институционални и структурни проблеми, които са ключови за насърчаване на конкуренцията, увеличаването на потенциала за растеж, за да се гарантира по-добро качество на живот за всички българи.

Относно икономическия риск от гражданските протести Шанън посочи, че "вътрешнополитическата нестабилност се отразява на инвестиционния климат и на решенията на хората дали да влагат пари у вас".

В същото време представителят на фонда каза, че протестите в страната по никакъв начин не влияят на макроикономическата стабилност и на имиджа на България на световните пазари. По думите ѝ правителството на премиера Орешарски има пълна подкрепа за решението за нов заем от чуждестранните пазари, тъй като нивото на държавния дълг в България е изключително ниско.

Споделяне

Още по темата

Още от България