МВР готово да издаде тази година около 2.8 млн. паспорти и лични карти

МВР готово да издаде тази година около 2.8 млн. паспорти и лични карти

Министерството на вътрешните работи очаква тази година да бъдат издадени около 1 800 000 - 2 000 000 лични карти и около 800 000 паспорта. Директорът на дирекция "Български документи за самоличност" към министерството Мария Костадинова съобщи в четвъртък, че очаква пикът на подаващите документи да бъде към края на годината.

Тези прогнозни цифри включват не само паспортите, чийто срок изтича през тази година, а и първите паспорти на деца, както и заменящите изгубени или откраднати документи.

Мисии с биометрични гишета

Австрия - Виена

Азербайджан - Баку

Албания - Тирана

Още

От 29 март ще могат да се подават заявления за издаване на новите български документи за самоличност с биометрични данни. Въвеждането на биометричните документи е едно от изискванията за присъединяването ни към Шенген и отпадането на визите за САЩ.

Обикновената поръчка за издаване на лична карта с биометрични данни ще струва 18 лева, вместо 10. Паспортът ще струва 40 вместо 30 лева, а таксата за новата шофьорска книжка се увеличава от 18 на 25 лева.

От Министерството на външните работи пък съобщиха в понеделник, че българите в чужбина ще имат възможност да подават документи за издаване на паспорти в дипломатическите представителства, които са оборудвани с биометрични гишета. Към 29 март такива ще има в общо 43 дипломатически и консулски представителства в повече от 30 страни, сред които Испания, САЩ, Италия, Турция и други. Предстои изграждането на такива гишета и в други страни.

Българите, пребиваващи или живеещи в страни, в които българските представителства не са разкрили биометрични гишета, ще могат да подават документи в най-близките до тях представителства с осигурена възможност.

В мисиите зад граница има опции паспортите да бъдат удължени еднократно до 1 декември или издаването на временен паспорт със срок на валидност 12 месеца.

За издаването на паспорт или за продължаване на валидността ще се заплаща по 40 евро, за издаването на временен паспорт – 65 евро, за лична карта – 29 евро, за книжка за управление на МПС – 37 евро.

Взетите биометрични данни ще се пращат по електронен път до България. Готовият документ ще се връща или по дипломатическа поща или с куриерска фирма, като разходите ще са за сметка на получателя на документа.

Срокът за обикновена услуга за паспорт е до 90 дни, a за бърза - до 60 дни.

Българите в чужбина, които имат валиден личен документ, не са задължени да го преиздават преди изтичането на срока на валидност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?