МВР и митниците заловиха 320 000 кутии контрабандни цигари

При две отделни акции МВР и Агенция "Митници" обявиха, че са заловили почти 6.4 милиона къса контрабандни цигари (320 000 кутии).

По-голямата акция се е състояла на граничния пункт "Кулата", където са открити 254 000 кутии. Тя е проведена съвместно със служители на полицията и митниците и била предотвратена щета за бюджета в размер на 3 милиона лева, се казва в съобщението.

Цигарите са открити в автомобил, чийто шофьор бил 31 годишен унгарец. Той обяснил, че превозва копирна машина от Гърция за Австрия. В хода на проверката с рентген и на тази, извършена от митническите служители, станало ясно, че декларираният товар е използван за тайник, в който били укрити въпросните цигари от марката “Marble”.

Успешната операция бе използвана от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да рекламира новия стил на работа на институции. Той пристигна лично на "Кулата", за да се увери на "терен“ как функционират съвместните екипи на гранична полиция, митниците, икономическа полиция и НАП. Той посочи, че за 2012 година граничните полицаи са заловила около 2 700 мастербокса с цигари, а само за месец - откакто действа съвместният план, са задържани 700 мастербокса.

Малко след възхвалата от съвместната работа, която дойде от МВР, Агенция "Митници" пусна съобщение за своя солова изява - митничари от Свиленград са задържали 1.3 млн. къса контрабандни цигари, скрити зад "тапа" от автомобилни гуми. Това 65 000 кутии.

Цигарите били укрити в товарен микробус марка "Фолксваген" с българска регистрация, пътуващ от Гърция за България. По документи микробусът пренасял автомобилни гуми, втора употреба. Превозното средство привлякло вниманието на митничарите и било отклонено под ескорт за рентгенова проверка.

Стойността на откритите контрабандни цигари е 273 000 лева, предотвратените загуби от акциз са в размер на 194 090 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?