МВР: Кошлуков открива топлата вода

Несериозна и абсурдна е идеята за създаване на денонощна линия в парламента, по която граждани да подават сигнали за връзки на престъпници със служители на МВР и хора от властта. "Откриваме топлата вода!". Така зам.министърът на вътрешните работи Румен Стоилов коментира днес инициативата на нововремците Емил Кошлуков и Борислав Цеков да събират сигнали за срастването на МВР с престъпността.

Зам.министър Стоилов посочи, че получаването на подобни сигнали от дълго време е практика на МВР. Всеки гражданин, който иска да подаде сигнал за престъпление, може да се обади в пресцентъра на МВР или в СДВР, каза Стоилов. Той каза още, че всеки от ръководството на МВР има по няколко приемни дни в месеца.

449 сигнала за корупция за 548 служители на МВР е проверило вътрешното министерство през миналата година, подкрепи с цифри думите на заместника си шефът на ведомството Георги Петканов, пред участниците във форум "Аспекти на политиката за сигурност на българо-баварското сътрудничество". Проверката на 312 сигнала вече е приключила, за 100 от тях данните не са се потвърдили.

С чуждестранна помощ през миналата година МВР е пресякло 39 опита за контрабанда, униформените са разкрили 147 организирани престъпни групи, заведени са 180 следствени дела и 381 дознания. Георги Петканов посочи, че част от 16-те престъпни групи, занимаващи се с трафик на жени, са неутрализирани през 2002 година с помощта на МВР на Бавария.

Двамата нововремци от НДСВ обявиха инициативата си в неделя, след частна визита в Лондон. Те обявиха, че там научили кой стои зад скандала със снимките на финансовия министър Милен Велчев и депутата от "Новото време" Мирослав Севлиевски заедно с разработвания за контрабанда Иван Тодоров - Доктора в Монако. Кошлуков отказа да отговори дали в Лондон се е видял с царския съветник Спас Русев, който призна, че е поканил политиците на яхтата в Монако, където са направени снимката. От летището Кошлуков обаче отправи предупреждение към Доктора, че животът му е застрашен и за да се спаси, трябвало час по-скоро да разкаже на "Новото време" какво знае за яхтения компромат.

"Става дума за сериозна корупция и участие на представители на по-ниски етажи в държавната власт", поясни днес Борислав Цеков по Дарик радио. Ако Доктора иска, може да се обърне към председателя на парламента Огнян Герджиков, към някоя комисия, към мнозинството и дори към опозицията, предложи Цеков. Той поясни, че създаването на телефонен център за сигнали за корупция в парламента е чисто парламентарна инициатива и тя няма нищо общо с премиера и изпълнителната власт. Нововремци не били се виждали с премиера, за да го запознаят с тази информация, уточни депутатът.

Няма сигнали за срастване на различни служби от МВР и престъпността, каза пък днес пред радио НЕТ депутатът от НДСВ Коста Костов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. В отговор на въпрос, дали Емил Кошлуков би бил по-добър вътрешен министър, Коста Костов отговори, че "това е невъзможна комбинация".

Нововремци с Доктора срещу МВР

"Най-важното в тази история е, че Иван Тодоров оживя. Вероятно сега ще искат да го довършат, а нововремци с това си поведение показват, че имат връзка с него. Сякаш те застават с Доктора от едната страна, а от другата страна е МВР с други хора". Това коментира по Дарик радио ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба за сигурност.

С цялото си поведение това парламентарно мнозинство и това правителство показаха, че сред тях има хора, директно свързани с организираната престъпност, каза генералът. Според него групата около Емил Кошлуков в този случай има много сериозен интерес да докаже истината, тъй като всичко е срещу тях. Той обаче се усъмни дали имат капацитета и дали "между тях няма човек, който да работи за другото лоби. "

Аз съм почти убеден, че срещу така нареченото "Ново време" действа една организация, в която, волно или неволно, вземат участие и хора на ръководни позиции в МВР, каза още ген.Атанасов.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?