МВР не могло да действа срещу "агресивните групи", затова погнали всички

МВР не могло да действа срещу "агресивните групи", затова погнали всички
Нямаме правно основание да предприемаме действия срещу "агресивни групи", които са компрометирали гражданския протест в сряда. Това обясни министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който хвърли върху организаторите на демонстрацията цялата вина за провокациите, предизвикали полицейската разправа с десетки хора, събрали се пред парламента.

На извънредна пресконференция по повод разигралите се ексцесии, Миков заяви, че няма впечатление всички протестиращи да са подхванати "под общ знаменател". Той отново благодари на полицаите за "дозираната употреба на сила", като подчерта, че МВР има "далеч по-сериозен ресурс".

Запитан защо полицията не се е намесила, след като организаторите на протеста са призовавали за това по мегафоните, министър Миков каза: "Никой не може да си представя, че ще отдава заповеди на състава с мегафон". Добави, че си има полицейски тактики, в които не може да се меси.

Когато се нарушава законът, се използва сила

В същото време генералният комисар на МВР Павлин Димитров каза, че за утрешния митинг ще направят всичко възможно да "локализират" агресивните групи на скин хендс, ултраси, футболни хулигани и др. Запитан как ще направят това, след като не са го направили в сряда, Димитров отговори, че ще се опитат да идентифицират лица, които са известни на полицията.

На въпрос защо не са постъпили по този начин по време на сблъсъците в сряда, той също прехвърли задължението към организаторите. Според Димитров напрежение е имало по цялото протежение на загражденията пред парламента, а дори и някои пенсионери са се държали хулигански.

"Когато се нарушава законът, се използва сила", поясни Димитров. Той и Миков заявиха, че са арестувани общо 156 лица. У някои са открити бомбички, боксове, ножове. Димитров отрече да са използвани стоп-патрони срещу протестиращите, каквито съобщения се появиха в медиите.

От своя страна след срещата си с главния секретар комендантите на демонстрациите заявиха, че на няколко пъти са искали съдействие от МВР, за да отстранят провокаторите.

"Полицията не направи нищо, въпреки че ясно им показахме кои провокират към насилие. След това полицията ни нападна, без да ни съобщят, че има заповед за прекратяване на протестите. Те прегазиха всички", заявиха от студентските организации след срещите си с кмета Бойко Борисов и Павлин Димитров.

Веднага след нанесения побой студентите поискаха и оставка на вътрешния министър заради множеството провокирани от полицията инциденти.

Миков не обърна внимание на тези искания. Пред медиите той се съсредоточи в обяснения за сериозността на бомбената заплаха, която стана официален повод Столична община да забрани протеста час след започването му.

Вътрешният министър обясни, че администраторът на сайта, който е подал сигнала за взривно устройство пред НС, е "локализиран".

Миков не каза намерена ли е бомбата заявявайки, че на площада няколко са били взривени. Павлин Димитров добави, че информацията за предупреждението за самоделна бомба не може да се подлага под съмнение.

"Протестът пред парламента днес не беше мирен. Зад този протест стояха хора, които търсеха агресия и насилие. Агресията и насилието по улиците и пред институциите не може да бъде допуснато", заяви на свой ред вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Той замества Станишев, който е на посещение в Москва и Киев заради кризата с газа.

"Бият заради Бойко"

Бойко Борисов поиска от Павлин Димитров да се проверят протичащите разговори по полицейските радиостанции. По време на тях полицаите са си споделяли, че боят върху протестиращите е "заради Бойко".

След срещата си с главния комисар Борисов обясни, че няма нищо общо с инцидентите и поиска пълно разследване на полицаите, които са си превишили правомощията.

Той е говорил и със зам.-градския прокурор на София Роман Василев. От държавното обвинение са поискали полицията да предаде видеозаписи от уличните камери, за да се установи дали има служители на МВР, които са си превишили правомощията. МВР все още не обявило дали ще ги предостави.

В коментар за свидетелствата, че хора от престъпния контингент в "Люлин" по искане на Бойко Борисов са плащали по 300 лева на футболни фенове, за да провокират насилие по протестите, кметът заяви, че това е дело на група хора, формирала се около покойния Антон Милтенов – Клюна. Соченият от МВР за наркобос бе убит през 2005 г.

Двама от агитката на Левски признават, че били вербувани още преди няколко дни да провокират насилие по време на митинга. Те и други фенове получили по 300 лева на човек, за да предизвикат полицията и да провалят протеста.

Единият разказва пред БНР: "Преди три дни ме срещна в квартала един познат и ми каза, че трябва да се направи услуга на Бате Бойко от местната фирма, услуга, добре заплатена. Трябва да се случат провокации на самия протест, така че да се стигне до масови безредици и сбивания. Услугата се плаща от 300 лв. нагоре при добре свършена работа.

Хората, които плащат, са от криминалната структура “нагоре” в "Люлин". Мирослав Пелтеков и негови хора. Занимават се с разпространение на наркотици.

Вербуването е лесно, кварталът е малък, хората се познават. Среща на улицата, пуска се оферта, уточняват се нещата, който е съгласен, печели парите."

Пред дома на Пелтеков през 2004 г. избухна бомба. Той има е регистриран за наркоразпространение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?