Според отчета на служебния вътрешен министър

МВР успешно разкрило 12 изборни престъпления за десет дни

МВР успешно разкрило 12 изборни престъпления за десет дни

За десет дни след предсрочните парламентарни избори МВР успешно е приключило и предало на прокуратурата с мнение за съд 12 разследвания за различни изборни престъпления. Това става ясно от кратък отчет на периода, в който силовото ведомство бе ръководено от служебния вътрешен министър Петя Първанова.

Според информацията, публикувана на сайта на министерството, по време на вота са образувани 72 досъдебни производства, като до 22 май са приключени 21. По 9 от тях разследващите полицаи обаче не са открили достатъчно данни за изправяне пред съда.

От МВР отчитат, че е реагирано на 654 сигнала за нарушения и искания за оказване на съдействие от районни или секционни избирателни комисии. 347 от тях са били свързани с изборни престъпления, но не се уточнява колко заподозрени са били задържани и след това обвинени.

"В охраната на изборните секции, ескортирането и охраната при транспортирането на изборните книжа и материали бяха ангажирани повече от 14 500 служители. Като допълнителна гаранция с цел недопускане на евентуален конфликт на интереси беше осъществена ротация, която обхвана повече от 3 300 служители на министерството", добавят от вътрешното министерство.

Идеята за ротация на униформени в изборния ден бе лансирана нееднократно от служебния премиер Марин Райков. Първоначално главният секретар на МВР Калин Георгиев я одобри, но след това в няколко свои изказвания намекна, че подобна мярка ще бъде предприета само по изключение. В крайна сметка той се съобрази с волята на Райков, обвинявайки медиите, че не са го разбрали.

"За щастие с премиера Райков имаме няколко езика, на които бихме могли да се разберем, но ползваме основно български. Имаме средства за комуникация достатъчно добри, за да си говорим, а единствения проблем, който виждам, е неразбиране от страна на някои медии, но аз обещавам следващия път, когато говорим за пренасочването на полицейските служители, няма за използвам сложни изречения и речниковият ми състав ще бъде около 150 думи, за да бъда ясно разбран", язвително коментира темата пред БНТ Георгиев месец преди изборите.

В отчета на служебния вътрешен министър е посочено още, че "по линия на противодействие на престъпността бе поставен фокус върху ограничаването на битовата престъпност". Не се съобщават обаче никакви данни за това дали от 13 март (когато встъпи в длъжност служебният кабинет – бел. ред.) досега е отчетена някаква промяна в динамиката на тези престъпления. Съобщава се единствено, че са били проведени над 50 специализирани операции, резултатите от които обаче са спестени.

"В областта на безопасността на движението по пътищата цялостната дейност на полицията бе насочена към намаляване на броя на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия. За периода 13 март – 13 май при пътни инциденти са загинали с 18 човека по-малко в сравнение с 2012 г., с 23-ма по-малко спрямо 2011, с 37 по-малко спрямо 2010 и с 59 по-малко в сравнение с 2009 г.", пише още в отчета.

Споделяне

Още от България