МЗ: Няма реален риск за зараза от западнонилска треска в България

Началникът на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев заяви, че рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесена у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален.

Той каза пред БТА, че българските санитарни власти следят внимателно ситуацията в съседна Гърция, където има 11 случая на заболели от западнонилска треска,

повечето от които са от северните части на страната - Серес и Солун. Тримата починали от заболяването в Гърция са били хора в напреднала възраст и с други придружаващи заболявания, съобщи д-р Кунчев. Той съобщи още, че няма данни заразата да е проникнала в други балкански държави.

В същото време в сряда бе разпространена информацията, че има опасност за живота на 55-годишна жена от Благоевград с все още неустановено инфекциозно заболяване. Лекарите не изключват възможността жената да е заразена с нилска треска.

Кунчев съобщи обаче, че проучвания на Центъра за противопаразитни болести в Пловдив и Лесотехническия институт у нас не са установили разпространение на тигрови комари. Изследванията са правени в Благоевградска област, Варна и Бургас. Той уточни, че мерките, които се вземат у нас срещу комарите напълно покриват риска спрямо тигровия комар.

Практиката показва, че заразата може да проникне при внасяни с контейнери стоки.

По думите на Кунчев слуховете, че западнонилската треска е много опасна и се отличава с изключително висока смъртност не са верни. В пълната си картина заболяването изключително рядко се развива тежко и води до смърт. Рискова група са предимно възрастни хора с тежко здравословно състояние.

Според Ангел Кунчев промените в климата създават условия за разпространение на животински видове, преносители на тропически болести, в нетипични за тях територии. Това обаче дава отражение не в рамките на година или две, а е по-дълъг процес.

Западнонилската треска се пренася чрез комари, няма риск от заразяване при пряк контакт между и здрав и болен човек или животно, каза още Кунчев. Засега няма разработени ваксини или специални препарати срещу западнонилския вирус.

Споделяне
Още по темата
Още от България