МЗ: Няма реален риск за зараза от западнонилска треска в България

Началникът на отдел "Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването Ангел Кунчев заяви, че рискът заразата от западнонилска треска, пренасяна от т.нар. тигров комар, да бъде внесена у нас в момента е по-скоро теоретичен, отколкото реален.

Той каза пред БТА, че българските санитарни власти следят внимателно ситуацията в съседна Гърция, където има 11 случая на заболели от западнонилска треска,

повечето от които са от северните части на страната - Серес и Солун. Тримата починали от заболяването в Гърция са били хора в напреднала възраст и с други придружаващи заболявания, съобщи д-р Кунчев. Той съобщи още, че няма данни заразата да е проникнала в други балкански държави.

В същото време в сряда бе разпространена информацията, че има опасност за живота на 55-годишна жена от Благоевград с все още неустановено инфекциозно заболяване. Лекарите не изключват възможността жената да е заразена с нилска треска.

Кунчев съобщи обаче, че проучвания на Центъра за противопаразитни болести в Пловдив и Лесотехническия институт у нас не са установили разпространение на тигрови комари. Изследванията са правени в Благоевградска област, Варна и Бургас. Той уточни, че мерките, които се вземат у нас срещу комарите напълно покриват риска спрямо тигровия комар.

Практиката показва, че заразата може да проникне при внасяни с контейнери стоки.

По думите на Кунчев слуховете, че западнонилската треска е много опасна и се отличава с изключително висока смъртност не са верни. В пълната си картина заболяването изключително рядко се развива тежко и води до смърт. Рискова група са предимно възрастни хора с тежко здравословно състояние.

Според Ангел Кунчев промените в климата създават условия за разпространение на животински видове, преносители на тропически болести, в нетипични за тях територии. Това обаче дава отражение не в рамките на година или две, а е по-дълъг процес.

Западнонилската треска се пренася чрез комари, няма риск от заразяване при пряк контакт между и здрав и болен човек или животно, каза още Кунчев. Засега няма разработени ваксини или специални препарати срещу западнонилския вирус.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?