Маларията отново заплашва Гърция

Гръцките власти бързо трябва да засилят контрола над популацията на комарите и заразените от тях хора, за да се спре повторна поява на маларията в страната, заявяват специалисти, цитирани от агенция Ройтерс.

В статия в електронното списание Евросървилиънс (Eurosurveillance) те отбелязват, че скорошният бум на болестта в южните части на страната е обезпокоителен.

Борбата с маларията налага пръскане срещу насекоми, премахване на застоялите води, проследяване на популацията на комарите, както и на заразените с болестта хора.

"Ясно е, че надзорът и програмите за контрол на заразените трябва да се подсилят и да се ускорят бързо", се посочва в проучване на Гръцкия център за превенция и контрол на заболяванията в Атина.

Гръцката здравна система е под сериозен натиск заради съкращенията на разходите. Експертите се опасяват, че бедните, безработните или бездомните, много от които са имигранти, не получават нужното лечение, посочва Ройтерс.

Маларията, която причинява висока температура и треска, убива стотици хиляди души в света. Някога в Гърция е имало епидемия от болестта, но официално тя е елиминирана през 1974 г. Оттогава маларията е навлизала в страната посредством пътуващи от чужбина хора, предимно от Африка и Азия.

В Гърция обаче вече се е установила популация на разновидност на комари, които е възможно да заразяват с болестта. През последната година в страната са регистрирани 40 случая на местно заразяване.

В Гърция се засичат и случаи на западнонилска треска, която също се пренася от комари.

Апостолос Вейзис от Лекари без граници в Гърция предупреди в изявления по-рано този месец, че правилното функциониране на какъвто и да е план срещу маларията не е възможно, ако всички граждани нямат достъп до здравна помощ.

"Много е важно да се наблюдава ситуацията и да се инвестира в контрол над комарите", казва той.

Експерти от гръцкия център за контрол и превенция на заболяванията отбелязват, че координирането на усилията за превенцията на маларията вече е започнало чрез съвместна работа на гръцките власти, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация (СЗО), посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани