МЗ предлага програми за профилактика на онкологичните и сърдечните заболявания

МЗ предлага програми за профилактика на онкологичните и сърдечните заболявания

Министерството на здравеопазването ще предложи в бюджета си за следващата година програми за профилактика на онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, тъй като те имат най-съществен принос за увеличаване на показателите и инвалидизация и смъртност. Това стана ясно в сряда след среща на вицепремиера Валери Симеонов и депутати от групата на “Обединените патриоти“ със здравния министър Николай Петров. На срещата са били обсъждани аспекти от управленската програма на правителството в здравния сектор.

Засилването на профилактиката е било основна тема, като е обсъждано разширяването на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скрингови изследвания, ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични заболявания.

Все още не е ясно дали здравното министерство ще получи увеличение на бюджета за догодина, което да му позволи нови програми за профилактика.
Служебният здравен министър Илко Семерджиев съобщи през март, че ще иска увеличение на бюджета на ведомството с 200 млн. лева именно за да засили дейностите си по профилактика, които са силно занемарени.

В последните години министерството разчита на бюджет от около 450 млн. лева – наполовина на това, което получаваше до към 2010 година, когато обаче плащаше за редица дейности и лекарства, които в последствие бяха прехвърлени към бюджета на здравната каса.

Петров съобщи още, че до края на годината екипът му ще предложи унифицирана стратегия за мениджмънт на лечебните заведения, като амбицията е още през октомври да се стартира пилотно в няколко болници.

На срещата е бил обсъден и напредъкът по реформиране системата за трудоспособност, като Петров е уверил, че ресорното министерство вече има 80-процентова готовност с текстовете за медицинската експертиза и предполага, че в края на септември ще има окончателни законодателни предложения.

Споделяне

Още от България