На 114 години почина най-възрастната жена на земята

Най-възрастната жена на планетата – японката Йоне Минагава - почина на 114 годишна възраст в дом за стари хора, предаде Франс прес в понеделник.

Според разказите на близките ѝ, до смъртта си Йоне Минагава била ерегична и с бистър ум. Тя обичала да свири на сямисен – традиционен струнен инструмент, а тайната на дълголетието си виждала в „добрата храна и добрия сън”.

Йоне се родила на 4 януари 1883 г. и била надхвърлила 60 години, когато Япония капитулира в края на Втората световна война. Жената овдовяла рано и отгледала петте си деца, като продавала цветя и плодове в миньорско градче на остров Кюсю. 

Йоне беше носител на рекорда за най-възрастен човек на планетата само 6 месеца. След смъртта ѝ този рекорд вече принадлежи на американката от щата Индиана Една Паркър, която е също на 114 години. 

Японските жени са най-дълголетните в света. По официални данни средната продължителност на живота сред жените в Япония миналата година е била 85.81 години, а на мъжете – 78.8 години, която е втората в света. По-дълго живеят само исландските мъже – тяхната средна продължителност на живота миналата година бе 79.4 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят